Римски град у Скеланима мамац за туристе

Крстина Ћирковић
Римски град у Скеланима мамац за туристе

Скелани - Остаци архитектуре римског града са око 140 метара квадратних јединствених и изузетно добро очуваних подних мозаика, споменици са натписима и рељефима, само су дио огромног археолошког богатства које је откривено у Скеланима.

Ово археолошко благо пронађено је приликом истраживања од 2008. до 2017. године која су довела до епохалних открића да се у том дијелу Сребренице налазило велико античко насеље. Резултати истраживања представљени су на скупу који је у уторак организовао Археолошки музеј "Римски муниципијум" из Скелана.

- Скелани из године у годину имају све више посјетилаца, али археолошко налазиште више посјећују стручни и научни радници него туристи - рекла је директорица ове установе Свјетлана Марковић.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић каже да ће музеј на отвореном, који ће бити изграђен, привући туристе.

- Овдје су долазиле новинарске екипе из цијелог свијета и сви су одушевљени. Међутим, да бисмо привукли и друге посјетиоце неопходно је да локалитет буде наткривен, а сви споменици на једном мјесту - сматра Јовановићева.

Професор са Археолошког института у Београду Славиша Перић оцијенио је да локалитет у Скеланима има потенцијал да постане археолошки центар.

- Овај локалитет би требало истраживати још неколико деценија и направити археолошки парк за проучавање античког периода за цијели простор РС - сматра Перић.

Истраживања на подручју Скелана предводили су археолози Мирко Бабић из Бијељине и Ивана Грујић из Требиња. Грујићева каже да је значај археолошког локалитета Скелани огроман, јер се ради о римском граду који је добио статус муниципијума у првом вијеку. Грујићева каже да се дошло до сазнања да се у Скеланима у периоду римске доминације на простору БиХ налазио град који је већ у првом вијеку био значајан за главне царске градове па и Рим.

- Од Муниципијума Малвезијатума почиње експлоатација сребра која се у 2. и 3. вијеку развила у Домавији из које је дистрибуисана руда до Сирмијума, једне од четири престонице римског царства који се налазио на простору данашње Сремске Митровице - рекла је Грујићева.

Истраживања

Представница Министарства просвјете и културе РС Милица Котур оцијенила је да је археолошко налазиште у Скеланима једно од најзначајнијих у Српској.

- Предстоје године истраживања, јер је до сада откривен само мали дио археолошког богатства - рекла је Котур. Археолошка истраживања од 2008. до 2017. године финансирала је Влада РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана