Ријека Тара највећи природни резервоар питке воде у Европи

Srna
Foto: Srna

БИЈЕЉИНА- Природно богатство и једна од најпопуларнијих туристичких дестинација у Републици Српској ријека Тара има квалитет воде која може да се пије скоро цијелим током, због чега има статус највећег природног резервоара питке воде у Европи, објављено је на сајту предузећа "Воде Српске".

Због тога ријеку Тару, како се наводи, често називају и "Суза Европе" и налази се на листи заштићених природних подручја УНЕСКО-а.

Кањон ријеке Таре са највећом дубином од око 1.300 метра један је од најдубљих и најљепших у Европи и цијелом свијету, а јединственост кањона Таре одликује се стрмим обалама и шумама које се уздижу изнад воде до високих планинских литица и врхова. Љепоту природе употпуњују пјенушави слапови и зелено-плаво-тиркизна боја воде.

Због свега тога, кањон ријеке Таре привлачи велики број љубитеља природе, туристе и авантуристе из цијелог свијета.

Ријека Тара богата је и рибом, посебно поточном пастрмком, младицом и липљеном, због чега привлачи велики број риболоваца.

Ријека Тара је посебно привлачна за љубитеље спортова на дивљим водама, нарочито у доњем току гдје прави највеће и најатрактивније букове.

Љубитељи рафтинга из цијелог свијета сваке године долазе у Републику Српску, у Фочу, гдје са фочанским рафтерима уживају у чарима спуштања ријеком Таром, од локалитета Брштановица до Шћепан Поља. На овој дионици, дугој око 25 километара, 2009. године одржано је и Свјетско првенство у рафтингу.

У кањону Таре постоје и бројни извори који се уливају у Тару, а далеко најљепша је чувена ријека Шипчаница која је као и ријека Тара, сама по себи, природни бисер Републике Српске.

Шипчаница извире на десној обали ријеке Таре, на платоу кањона код Златног бора и потом тече кроз мали оштри кањон са више водопада и базена, уљепшавајући амбијент нетакнуте природе.

Ријека Тара настаје од двије мање ријеке Опасанице и Веруше испод планине Комови у Црној Гори.

Укупна дужина Таре је 146,4 километра, а посљедњих 30-ак километара овог водотока представља границу између Црне Горе и Републике Српске, односно БиХ. На крају свог тока, код Шћепан Поља, ријека Тара заједно са ријеком Пивом чини ријеку Дрину. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана