Ријека Плива највеће извориште питке воде у Европи: Природна оаза на три врела

Александар Стојановић
Ријека Плива највеће извориште питке воде у Европи: Природна оаза на три врела

Продирући из стијена подно планине Виторог, надомак села Пљева, из три извора избија кристално чиста вода и настаје ријека Плива коју због издашности врела многи сматрају за највећи извор питке воде у Европи и највећом туристичком атракцијом општине Шипово.

Десни извор избија из велике стијене, на висини од 483 метра надморске висине, док се лијево врело појављује из сипаришта обраслог маховином, на 489 метара. Оба извора, као и неколико мањих, представљају изузетну природну и амбијенталну цјелину која сваке године привлачи велики број домаћих и страних туриста, а баш на овој ријеци сви они налазе идеално мјесто за одмор и уживање у нетакнутој природи.

Утврђено је да вода на извору Пливе потиче из Гламочког поља, а указује се испод стрмих одсјека планина Јастребњак и Смиљевац. Ова ријека има константну температуру од око осам степени, што говори о њеном дугом путу кроз велике дубине.

Узаним шумским путем, на неких двадесет минута хода, долази се до најатрактивнијег извора, гдје у уском простору из велике стијене избија вода и на први поглед, голим оком чини се као да се у том тренутку вода рађа и ствара. Већ на самом почетку Плива прави низ брзака, слапова, а њен хук одбија се о стијене и помијешан са цвркутом различитих врста птица прави величанствен звук који посјетиоцима растјера ружне мисли и “натјера” их да се препусте предивној природи. Због изузетно ниске температуре воде приликом великих врућина стварају се већа испаравања и на тренутак дјелује као да су се на ријеку спустили облаци. Све то пружа јединствен амбијент на који нико не може остати равнодушан.

Пред самим извором потребно је проћи кроз двориште једне породичне куће, а домаћин од пролазника једино “захтијева” да уживају у природи и не бацају отпад.

Иако је годинама научио да се не обазире на бројне пролазнике јер свакодневно кроз његово двориште прође велики број људи, некада и стотине туриста, новинар “Гласа Српске” искористио је прилику да кратко поразговара са овим вриједним домаћином, који у породичној воденици производи брашно и гаји стоку.

- Плива је најљепша ријека на свијету и драго ми је што се посљедњих година препознаје колико је богатство. Радује ме кад видим велики број људи, а вјерујте, долазили су туристи из цијелог свијета и нико није остао равнодушан на ову љепоту - рекао је овај скромни домаћин који није желио да му наводимо име.

Друга два извора су на потпуно другој страни и терен је нешто приступачнији, а дуж тока налази се велики број кућа и викендица, а успомену на прошла времена чува и неколико воденица.

На споју два тока налази се и туристички комплекс, који се простире на 6.800 метара квадратних, а бунгалови и етно-кућице мамац су за многобројне природњаке и риболовце који сваке године бораве у овом комплексу.

Из Туристичке организације Шипова казали су да је Плива ријека изузетне бистрине, специфичне боје, као и раскошног богатства гдје свако може пронаћи нешто занимљиво.

- Подручје Пливе сачињава јединствени природни и туристички регион, по својим природним љепотама и феноменима је створено за одмор модерног човјека. У овом прелијепом подручју рибар ће наћи бистре воде богате племенитом рибом, а ловац планинска ловишта пуна дивљачи. Љубитеља старина Плива ће привући остацима старих насеља, а за спортске риболовце у дисциплини мушичарења она представља мали рај на земљи - кажу у Шипову.

Мјештани околних кућа причају да је због епидемије вируса корона мањи број страних туриста, али да и даље велики број људи долази на изворишта, махом из околних мјеста.

- Посла има мање, јер се домаћи туристи мање одлучују да изнајме кућу и преспавају, већином су то једнодневни излети. Ипак, драго нам је да ће и наши људи имати прилику да упознају овај крај и најљепшу ријеку - веле мјештани.

Садржаји

 

На локалитету ријеке Пливе сваке године одржава се велики број манифестација, а из Туристичке организације Шипова кажу да настоје да обогате и садржаје за рекреативце и посјетиоце. Ипак, ове године је због епидемије вируса корона доста тога отказано.

- То нас неће спријечити да наставимо са побољшавањем понуде. Туристи овдје могу да уживају у вожњи кајака и кануа, бициклисти и тркачи имају на располагању уређене стазе. Највећа манифестација на овом локалитету је “Викенд на Пливи” - навели су из ТОШ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана