Разлог због којег авиони не лете преко Сјеверног и Јужног пола

Агенције
Разлог због којег авиони не лете преко Сјеверног и Јужног пола

Мислите да авионом можете да путујете било гдје у данашња, савремена времена? Е, па није баш тако.

Изненађујуће, обилазак свијета преко Сјеверног према Јужном полу авионом представља подвиг остварен само три пута.


Зашто?

Па, зато што је то један врло, врло дугачак пут.

Чак и са заустављањима због допуњавања горива, летењем преко неколико океана, Арктика и Антарктика, захтијева авионе великог распона који су први пут постали доступни половином шедесетих година.

Осим тога, путници нису баш расположени да буду затворени у авону чак 54 сата!

Године 1977. Брајан Баум је био осамнаестогодишњи ентузијаста авијације који је потрошио уштеђених 2.222 долара за куповину карте за Пан Ам лет број 50.

Баум је знао да ће се овај лет уписати у историју постављањем брзине рекорда летења од пола до пола. Јединствени лет на Боинговом новом специјалном наступу 747 почео је у Сан Франциску, преко Сјеверног пола и зауставио се на свом слиједећем одредишту у Лондону.

Након допуњавања авион је поново стао у Јужној Африци. Слиједећи прелет био је преко Јужног пола, да би након тога направио паузу на Новом Зеланду, а онда се коначно вратио у Сан Франциско одакле је и кренуо.

Укупно вријеме лета? 54 часа, седам минута и 12 секунди, а просјечна брзина 784 километара у часу.

“То је била јединствена прилика да урадим нешто за шта никада не бих имао прилике“, рекао је Баум, бивши портпарол за односе са јавношћу у Музеју авијације у Сијетлу. Било је још неколико летова преко полова, али ово је био први који је био доступан „обичним смртницима“ и са приступачном цијеном карте.

А како се спаковати за лет од два и по дана? Па, врло лагано.

Путници на лету 50 компаније Пам Ам смјели су да понесу само једну торбу, па је у авиону било прилично мјеста да се одлози сувишна одјећа и слично.

Баум је добио сједиште до прозора 17А, те је искусио поглед на Сјеверни и Јужни пол који никада неће заборавити. Сјећа се како је посада одбројавала миље док се авион приближавао крову свијета и славила чим се нашли изнад Сјеверног пола. Сјећа се и заласка сунца и послије само неколико минута изласка сунца, због необичне руте летења.

Док су прелазили Сјеверни пол један путник се обукао у одијело Деда Мраза. Како је авион пролазио екватор, исти човјек се прерушио и у Посејдона, бога мора.

У авиону су се те 1977. године налазиле и интернационалне мисице, које су носиле Полароид и својим присуством уљепшале путницима лет. А била је ту и Гучи ревија. Пет модела прошетало је 24 различита стајлинга, користећи предворје боинга 747 као свлачионицу.

“Најлепши призор био је Антрактик. Невјероватно. Мистериозни, замрзнути континент везао ме је за прозор“, испричао је.

Човјек који је седио испред Баума надао се да ће видјети активни вулкан на планини Еребус.

Друго велико славље наступило је када је посада сигнализирала путницима да прелазе преко Јужног пола. Баум се сјећа да је небо било невјероватно ведро, а недостатак загађења пружио му је један од најљепших залазака сунца.

“Налазите се на самом ’дну’ свијета, нема никога око вас хиљадама миља около. То је диван осјећај“, испричао је.

Пам Ам лет 50 држао је рекорд 31 годину све до 2008. када га је Бомбардиер Глобал Ексрес оборио, захваљујући бољем плану руте и краћим паузама за гориво. Чланство у клубу „од пола до пола“ је врло ексклузивно. Судећи по Бауму, више људи је било у свемиру него што је прелетјело оба пола.

Данас, 41 годину касније, педесетосатна авантура је и те како у плану. Компанија  Полар Експрес планира свој први лет 26. октобра од Њујорка са 150 путника. Рута подразумијева полетање са ЈФК Интернационалног аеродрома до Рио Галегоса у јужној Аргентини. Онда ће прелетјети преко Јужног пола и наставити све до Перта у Аустралији. Следећа станица, Пекинг. Након што путници протегну ноге, слиједи Сјеверни пол, па назад у Њујорк. Овакво путовање планира се Аирбус авионом А340-300, а карта ће коштати 11.900 долара. У авиону ћете моћи да пијете и једете алл инцлусиве, добијете инфромативне лекције, часове јоге, а све вријеме ће вођа пута објашњавати шта видите кроз прозор.

У међувремену, Баум довршава посљедње поглавље књиге „Over Both Poles: Epis Flights Around the World “, која ће излаћи слиједеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана