Разгледница са сјевера Европе окупана сунцем

Ђурица Штула
Разгледница са сјевера Европе окупана сунцем

Кад се каже годишњи одмор углавном се помисли на море, сунце, мирис борова, излежавање на плажи и остале сунчане активности.

Али ако је одредиште за одмор Скандинавија, многи ће бити изненађени избором дестинације на сјеверу Европе. Аеродроми у региону имају много летова до градова на сјеверу Европе, по приступачним цијенама. Путни аранжман за двије одрасле особе и двоје дјеце у сезони, са додатним пртљагом и резервацијом сједишта у оба правца коштају око хиљаду марака. Осим тога, постоји одличан избор повољних цијена смјештаја на дигиталним платформама типа “Booking” и “AirBnB”.

За љубитеље шведског дизајна, лијепих градова и природних љепота избор Шведске као дестинације за годишњи одмор - права је одлука. Захваљујући климатским промјенама љета у Шведској су све топлија, тако да је током јуна и августа купање у неком од бројних језера или у Сјеверном мору загарантовано. Што се тиче комуникације, Швеђани важе за одличне познаваоце енглеског језика и радо комуницирају на овом језику, за разлику од неких других Европљана, нпр. Француза.

Рута која подразумијева обилазак југозапада Шведске и Норвешке - Ronnenby, Gothenburg, Floda, Хøнефосс у оба смјера дуга је укупно 1.600 километара.

Вожња аутомобилом кроз Шведску и Норвешку може бити заиста угодно искуство са возачког аспекта. Путеви су одлични, ограничења се поштују, уз путеве нема билборда, а природа је фасцинантна.

Поред пута су бројне бензинске пумпе које прате ресторани и понеки тржни центар. Много је кампера, аутомобила са приколицама и бициклима на крововима, а поред шведских, норвешких и данских, честе су њемачке и пољске регистарске таблице.

Саобраћај је густ и викендом и радним данима. Швеђани имају бројна уређена мјеста за камповање и уживање око ријека, језера, по шумама и горама и максимално користе лијепо вријеме да буду ван куће.

Ronnenby

Ronnenby је мали град на југу Шведске, два и по сата вожње од Малмема и са популацијом од 13.000 становника. У њему је смјештен један од најљепших паркова у цијелој држави - Бруннспарк. Поред бројних језера поточића и шуме, у парку се налази и један од најстаријих СПА центара у Шведској - 1705. године откривени су први извори љековите и минералне воде, а како је вријеме одмицало садржај је грађен и унапређиван. И данас је то један од највећих СПА центара у Шведској. У склопу парка се налази и музеј природе. Заправо у сваком мјесту у Шведској у оквиру паркова се углавном налазе природњачки музеји посвећени биљном и животињском свијету карактеристичном за то мјесто.

Оно што је карактеристично за овај град, мање-више важи и за остатак Шведске - куће су једноставне, са фасадним облогама углавном од дрвета, са верандама испред, уредним двориштима, углавном без завјеса на прозорима. Нема гужве на улицама.

Gothenburg

У Gothenburgу је ипак потпуно другачија ситуација у односу на Ronnenby. Са 600.000 становника много је бржи, динамичнији па је вожња уз помоћ GPS-а била занимљиво искуство. Срећа је да “љубазна госпођа из GPS-а” возаче увијек враћа на прави пут. Похвално је што вам нико не свира и не показује зубе ако се погубите у саобраћају, углавном вас пусте ако виде да нисте сигурни шта и како.

Gothenburg нуди много садржаја за туристе. Градска ботаничка башта има око 15.000 различитих врста. Они који у овај град дођу са дјецом “Унверсеум” и “Лисберг” парк забаве сјајан су избор, јер су феноменални и близу један другога. Слоттсскоген је парк од 137 хектара који се налази у центру града. Поред бројних стаза и шеталишта, ту се налази и зоолошки врт, тако да је доживљај за дјецу комплетан - фоке, пингвини, ирваси и остале животиње које живе близу Дједа Мраза.

“Унверсеум” је научни центар и музеј отворен 2001. године, гдје се у неколико нивоа налазе бројне биљке, животиње те дијелови посвећени науци. Унутра се такође налазе кафеи, ресторани, играонице, књижаре и сувенирнице. Улазнице за четири особе у сезони коштају око стотину евра. А “Лисберг” је парк забаве са вртешкама, ролеркостерима и бројним справама адреналинског типа.

Floda и Alingrsas

Floda и Alingrsas су два мања мјеста у близини Gothenburgа са дивном природом, лијепим кућама и језерима. Посебно је смијешно, али и тужно, што је у резервату природе у Флоди на шумској табли прво обавјештење на српском језику да - “Пецање није дозвољено без дозволе”.

У њему се налази и једна од најстаријих цркава у Шведској Скаллсјö (саграђена 1200. године), чији су оригинални дијелови уклопљени у садашњу цркву. Поред цркве, као дио историјског насљеђа, налази се и “грофовија” Nääs Slott, коју је оформио Аугуст Абрахамсон, који је био веома успјешан трговац текстилом и производима за текстилну индустрију. Данас је његово насљеђе јавно добро, у дворцу се одржавају вјенчања и свечаности, а остатак пословне зоне је претворен у хотел са СПА центром. Куће у којима су живјели послуга и радници и данас се користе за становање.

У Alingrsasсу има диван резерват Nolhaga, а у центру града су радње, пекаре и кафеи. Неки су ту од 1850. године и још су задржали аутентични изглед.

Hønefoss

Hønefoss је у Норвешкој, а име тог мјеста у преводу значи - Кокошији водопад. У прошлости је било познато по великом броју пилићарника, у центру града се налази водопад, па је неко све то спаковао у једно име. Путеви су бољи у Норвешкој него у Шведској и гориво скупље. За три дана боравка у Hønefossу можете посјетити један од фјордова и неколико језера, идеалних за купање. Плаже су љети препуне, а за људе из других дијелова свијета је врло необично када је у поноћ још видљиво и без правог мрака. Смркне се тек око три часа и већ у пет часова сунце поново куца на прозоре. Иначе, у Норвешкој се фјорд зове мање-више све што је испресијецано неком водом - било да је у питању море или језеро. На плаже се носе роштиљи или торбе за хлађење, храна је разноврсна, а око 13 часова се пије кафа. Посебан утисак оставља посјета видиковцу изнад града - Конгенс Утсикт. На то мјесто долазе параглаједери из цијелог свијета и уживају у слободном лету.

Стара  фабрика стакла

“Hadeland Glassverk” (који се налази у мјесту Јевнакер) је фабрика стакла и производа од стакла основана 1762. и једна је од најстаријих у Норвешкој, која и данас ради. С обзиром на то да су у то доба производи од стакла били дефицитарни, створила се потреба за покретањем индустрије тог типа. У Норвешкој у то доба није било обучених радника, први радници и становници су били Нијемци. У кругу фабрике се и радило и живјело, а данас ти објекти имају различиту намјену. Неки су преуређени у продавнице са производима од стакла, а неки у музеје и галерије. Дио фабрике и даље активно ради, а ако имате срећу да посјетите фабрику на дан отворених врата, видјећете како настају стаклене вазе, чаше и бокали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана