Разгледница са сјевера Европе окупана сунцем

Ђурица Штула
Разгледница са сјевера Европе окупана сунцем
Разгледница са сјевера Европе окупана сунцем

Кад се каже годишњи одмор углавном се помисли на море, сунце, мирис борова, излежавање на плажи и остале сунчане активности.

Али ако је одредиште за одмор Скандинавија, многи ће бити изненађени избором дестинације на сјеверу Европе. Аеродроми у региону имају много летова до градова на сјеверу Европе, по приступачним цијенама. Путни аранжман за двије одрасле особе и двоје дјеце у сезони, са додатним пртљагом и резервацијом сједишта у оба правца коштају око хиљаду марака. Осим тога, постоји одличан избор повољних цијена смјештаја на дигиталним платформама типа “Booking” и “AirBnB”.

За љубитеље шведског дизајна, лијепих градова и природних љепота избор Шведске као дестинације за годишњи одмор - права је одлука. Захваљујући климатским промјенама љета у Шведској су све топлија, тако да је током јуна и августа купање у неком од бројних језера или у Сјеверном мору загарантовано. Што се тиче комуникације, Швеђани важе за одличне познаваоце енглеског језика и радо комуницирају на овом језику, за разлику од неких других Европљана, нпр. Француза.

Рута која подразумијева обилазак југозапада Шведске и Норвешке - Ronnenby, Gothenburg, Floda, Хøнефосс у оба смјера дуга је укупно 1.600 километара.

Вожња аутомобилом кроз Шведску и Норвешку може бити заиста угодно искуство са возачког аспекта. Путеви су одлични, ограничења се поштују, уз путеве нема билборда, а природа је фасцинантна.

Поред пута су бројне бензинске пумпе које прате ресторани и понеки тржни центар. Много је кампера, аутомобила са приколицама и бициклима на крововима, а поред шведских, норвешких и данских, честе су њемачке и пољске регистарске таблице.

Саобраћај је густ и викендом и радним данима. Швеђани имају бројна уређена мјеста за камповање и уживање око ријека, језера, по шумама и горама и максимално користе лијепо вријеме да буду ван куће.

Ronnenby

Ronnenby је мали град на југу Шведске, два и по сата вожње од Малмема и са популацијом од 13.000 становника. У њему је смјештен један од најљепших паркова у цијелој држави - Бруннспарк. Поред бројних језера поточића и шуме, у парку се налази и један од најстаријих СПА центара у Шведској - 1705. године откривени су први извори љековите и минералне воде, а како је вријеме одмицало садржај је грађен и унапређиван. И данас је то један од највећих СПА центара у Шведској. У склопу парка се налази и музеј природе. Заправо у сваком мјесту у Шведској у оквиру паркова се углавном налазе природњачки музеји посвећени биљном и животињском свијету карактеристичном за то мјесто.

Оно што је карактеристично за овај град, мање-више важи и за остатак Шведске - куће су једноставне, са фасадним облогама углавном од дрвета, са верандама испред, уредним двориштима, углавном без завјеса на прозорима. Нема гужве на улицама.

Gothenburg

У Gothenburgу је ипак потпуно другачија ситуација у односу на Ronnenby. Са 600.000 становника много је бржи, динамичнији па је вожња уз помоћ GPS-а била занимљиво искуство. Срећа је да “љубазна госпођа из GPS-а” возаче увијек враћа на прави пут. Похвално је што вам нико не свира и не показује зубе ако се погубите у саобраћају, углавном вас пусте ако виде да нисте сигурни шта и како.

Gothenburg нуди много садржаја за туристе. Градска ботаничка башта има око 15.000 различитих врста. Они који у овај град дођу са дјецом “Унверсеум” и “Лисберг” парк забаве сјајан су избор, јер су феноменални и близу један другога. Слоттсскоген је парк од 137 хектара који се налази у центру града. Поред бројних стаза и шеталишта, ту се налази и зоолошки врт, тако да је доживљај за дјецу комплетан - фоке, пингвини, ирваси и остале животиње које живе близу Дједа Мраза.

“Унверсеум” је научни центар и музеј отворен 2001. године, гдје се у неколико нивоа налазе бројне биљке, животиње те дијелови посвећени науци. Унутра се такође налазе кафеи, ресторани, играонице, књижаре и сувенирнице. Улазнице за четири особе у сезони коштају око стотину евра. А “Лисберг” је парк забаве са вртешкама, ролеркостерима и бројним справама адреналинског типа.

Floda и Alingrsas

Floda и Alingrsas су два мања мјеста у близини Gothenburgа са дивном природом, лијепим кућама и језерима. Посебно је смијешно, али и тужно, што је у резервату природе у Флоди на шумској табли прво обавјештење на српском језику да - “Пецање није дозвољено без дозволе”.

У њему се налази и једна од најстаријих цркава у Шведској Скаллсјö (саграђена 1200. године), чији су оригинални дијелови уклопљени у садашњу цркву. Поред цркве, као дио историјског насљеђа, налази се и “грофовија” Nääs Slott, коју је оформио Аугуст Абрахамсон, који је био веома успјешан трговац текстилом и производима за текстилну индустрију. Данас је његово насљеђе јавно добро, у дворцу се одржавају вјенчања и свечаности, а остатак пословне зоне је претворен у хотел са СПА центром. Куће у којима су живјели послуга и радници и данас се користе за становање.

У Alingrsasсу има диван резерват Nolhaga, а у центру града су радње, пекаре и кафеи. Неки су ту од 1850. године и још су задржали аутентични изглед.

Hønefoss

Hønefoss је у Норвешкој, а име тог мјеста у преводу значи - Кокошији водопад. У прошлости је било познато по великом броју пилићарника, у центру града се налази водопад, па је неко све то спаковао у једно име. Путеви су бољи у Норвешкој него у Шведској и гориво скупље. За три дана боравка у Hønefossу можете посјетити један од фјордова и неколико језера, идеалних за купање. Плаже су љети препуне, а за људе из других дијелова свијета је врло необично када је у поноћ још видљиво и без правог мрака. Смркне се тек око три часа и већ у пет часова сунце поново куца на прозоре. Иначе, у Норвешкој се фјорд зове мање-више све што је испресијецано неком водом - било да је у питању море или језеро. На плаже се носе роштиљи или торбе за хлађење, храна је разноврсна, а око 13 часова се пије кафа. Посебан утисак оставља посјета видиковцу изнад града - Конгенс Утсикт. На то мјесто долазе параглаједери из цијелог свијета и уживају у слободном лету.

Стара  фабрика стакла

“Hadeland Glassverk” (који се налази у мјесту Јевнакер) је фабрика стакла и производа од стакла основана 1762. и једна је од најстаријих у Норвешкој, која и данас ради. С обзиром на то да су у то доба производи од стакла били дефицитарни, створила се потреба за покретањем индустрије тог типа. У Норвешкој у то доба није било обучених радника, први радници и становници су били Нијемци. У кругу фабрике се и радило и живјело, а данас ти објекти имају различиту намјену. Неки су преуређени у продавнице са производима од стакла, а неки у музеје и галерије. Дио фабрике и даље активно ради, а ако имате срећу да посјетите фабрику на дан отворених врата, видјећете како настају стаклене вазе, чаше и бокали.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана