Први човјек из Србије на крову свијета: Прије 20 година Драган се попео на Еверест

ГС
Први човјек из Србије на крову свијета: Прије 20 година Драган се попео на Еверест

Драган Јаћимовић се попео 26.05. 2000. године на Монт Еверест, на 8.848 метара изнад нивоа мора, у предио вјечног леда, сњежних олуја, снажних вјетрова и ниских температура.

 

На данашњи дан је тачно 20 година од како је наш чувени и прослављени алпиниста, Драган Јаћимовић, успио да се попне на Монт Еверест, на 8.848 метара изнад нивоа мора.

Драган је први човјек из Србије који се попео на кров свијета и тиме доказао да је сан могуће остварити уз истрајност и велики физички и умни рад.

Када је Драган почео да планинари није ни помишљао на Монт Еверест, али, када је у априлу 1996. први пут отишао у Хималаје овај врх је код њега изазвао велико дивљење и вероватно се ту створила подсвесна жеља да ће једнога дана покушати да га попне.

Све је некако ишло постепено, из године у годину. Тек када је попео први врх који је виши од 8.000 метара (ЦхоОyу, 8.201м) помислио је да би можда могао да проба да попне и Еверест.

Припреме су трајале око четири године, и подразумевале су кондиционе припреме, као и искуство које је стицао у Хималајима и другим планинама широм света.

Четири година припреме за експедицију која је трајала око два месеца. Аклиматизација је неких тридесетак дана, а онда је требало сачекати повољну временску прогнозу. На крају је кренуо и требало му је пет дана да од базног кампа дође до врха.

Прва помисао која га је дочекала на врху била је: "Хвала Богу, нема више!"

Пео се без боце са кисеоником, при чему је сваки корак била једна велика победа. Доживео је искуство које му је помогло да схвати ко је и још више учврсти одлуку куда даље.

Данас, 20 година након успона, Драган зна да је важније подстицати друге да се остваре него постићи неки велики подвиг сам. Зато је и основао агенцију ЕСТАдвентуре - да подели знање, искуство и страст са другима.

"Ви вредите много више него што мислите. Одаберите неки циљ који је високо, далеко изнад ваших тренутних могућности… И крените на пут. Када наиђете на препреку немојте да је заобилазите. Суочите се са проблемом и прођите кроз њега. Ако на том путу паднете, устаните одмах и наставите даље. Једног дана стићи ћете до свог Евереста", дао је савет свима Јаћимовић.

"Свако има свој Еверест, само не сме свако да крене ка њему. Не слушајте оне који вам само преносе њихове страхове, већ слушајте оне који вас подстичу и подржавају. Ако на том путу и попнете Еверест, Боже мој, десило се. То је само једна тачка на вашем путу која вам је донела ново самопоуздање. Повремено се окрените назад и погледајте ко сте били када сте кренули на пут, а ко сте данас. Будите захвални због пређеног пута и стечено искуство преностите другима јер човек расте само ако даје, све остало је празна прича и трчање у круг", његова је порука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана