Пронађена два гнијезда орлова крсташа, најрјеђе птице у Србији

ГС
Пронађена два гнијезда орлова крсташа, најрјеђе птице у Србији

Орнитолози Друштва за заштиту и проучавање птица Србије пронашли су у банатском Потисју два нова гнезда орлова крсташа, како је наведено, најрјеђе птице у Србији, која је законом заштићена, објављено је данас.

Гнијезда су откривена током претходне седмице, у склопу редовних теренских активности праћења орлова крсташа, у Међународно значајном подручју за птице “Слатине средњег Баната”, које се простире од Новог Бечеја на југу, до Падеја и Иђоша на сјеверу. Подсјећа се да је велики број грађана Србије пружио подршку у двомјесечној кампањи “За наше крсташе”, током које је сакупљено више од милион динара неопходних за обилазак и чување постојећих парова орлова крсташа у периоду од пет мјесеци колико траје период гњежђења, те обиљежавање и праћење још два младунца.

Извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Милан Ружић казао је да су чланови тог друштва сателитским праћењем кретања четири млада орла крсташа, Миме, Михајла, Раденка и Иванке, у протекле двије године научили више о њиховим потребама него што су знали деценијама уназад.

- Орлови нам својим кретањем и боравком указују где су највреднија станишта на којима проналазе хране, где се одмарају и спавају. Те локације изискују хитну законску заштиту и поштеду од сече стабала и преоравања - рекао је Ружић.

Указао је да није само уништавање станишта пријетња по крсташе, јер су ту и десетине неријешених и некажњених случајева тровања дивљих животиња, углавном намјерних, која су усмјерена против лисица, шакала и паса.

На тај начин птице грабљивице страдају хранећи се затрованим мамцима или остацима отрованих животиња.

- Брзом, одлучном и координисаном реакцијом институција могуће је зауставити велика страдања и трајно осигурати опстанак крсташа у Србији. Тровање животиња не само да представља читав сплет кривичних дела, већ у једном дану може поништити вишегодишњи труд и рад нас орнитолога на опоравку ове врсте, сву бригу коју су људи показали током кампање и сву радост коју сада осећамо - додао је Ружић.

Орлови крсташи се убрајају у најрјеђе птице у Србији будући да њихова популација тренутно броји свега седам парова.

Крсташ, симбол са националног грба, у Србији има статус критично угрожене врсте, па је свака јединка изузетно значајна за њихов опстанак, подсјетили су из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана