Приједор- велики туристички потенцијал

Срна
Приједор- велики туристички потенцијал

ПРИЈЕДОР - Град Приједор има велики туристички потенцијал захваљујући значајним природним богатствима од којих посебно треба истаћи планину Козару и ријеку Сану те бројна излетишта и просторе уређене за боравак туриста који пружају могућности за активан одмор.

Пјешачење, планинарење, вожња бициклом, лов, риболов, пливање, камповање, као и уживање у нетакнутој природи, само је дио онога што Приједор нуди својим посјетиоцима.

ПЛАНИНА КОЗАРА И НАЦИОНАЛНИ ПАРК

Козара је ниска, острвска планина смјештена између Панонске низије на сјеверу и Динарида на југу, омеђена ријекама Савом, Уном, Саном, Гомјеницом и Врбасом. Иако висина њених врхова не прелази 1.000 метара надморске висине, Козара својом висином, пространством и љепотом доминира овим дијелом БиХ.

У народу је позната као "крајишка љепотица" захваљујући својим густим комплексима листопадних и четинарских шума, пропланцима, бистрим потоцима те богатству флоре и фауне.

С циљем очувања и заштите културно-историјских и природних вриједности, централни дио планине Козаре, површине 3.907,54 хектара проглашен је Националним парком 1967. године.

Средишњим дијелом Националног парка "Козара" доминира плато Мраковице на којем се, због његових урбаних садржаја, често одржавају културне манифестације и окупља велики број посјетилаца овог Националног парка.

Новија историја козарачког краја обиљежена је догађајима из Другог свјетског рата. У знак сјећања на погинуле борце и антифашисте Козаре на Мраковици је 1972. године подигнут Меморијални комплекс којег чине Споменик, Меморијални зид и Музеј.

На Меморијалном зиду, у бронзи, изливено је 9.921 име бораца погинулих на овом подручју током Другог свјетског рата. Фотографије и документи који свједоче о страдањима становника овог краја, изложени су у Музеју.

Својом висином од 33 метра Споменик, на симболичан начин, представља величину слободе и слободарски дух козарачког народа. Споменик окружују бетонске колоне чиме је представљен физички притисак непријатеља на Козару.

Национални парк "Козара" обилује изворима и потоцима. На подручју Парка налазе се изворишта готово свих већих потока и рјечица планине Козаре: Мљечанице, Црне ријеке - Врбашке, Моштанице, Грачанице, Старенице, Котловаче... Потоци су се дубоко усјекли и створили стрме и дубоке долине.

Национални парк "Козара" одликује се богатством и разноликошћу животињског и биљног свијета гдје је установљен импозантан биодиверзитет од око 900 биљних врста, међу којима се налази око 30 врста ријетких и угрожених биљака.

МЈЕСТА ЗА АДРЕНАЛИН И АВАНТУРЕ

За све оне жељне авантуре и адреналина на локалитету Зечији камен уређена је стијена за пењање. За аматере и за професионалне спортисте на локалитету Гаврин Калем уређена је велика трим стаза, а на Мраковици у крошњама четинара на располагању је "Авантура парк Козара".

Током зиме љубитељима скијања на располагању су три ски-стазе, двије за одрасле и једна за дјецу. Стазе су опремљене ски-лифтом типа тањир и сидро, те рефлекторима за ноћно скијање.

Обиљежене пјешачке стазе чине изврсну прилику за упознавање Националног парка "Козара" и уживање у његовим сликовитим пејзажима и нетакнутој природи.

РИЈЕКА САНА

Основно хидрографско обиљежје града Приједора је водоток ријеке Сане са својим притокама. Ријека Сана извире код Медне у општини Рибник, а улијева се у Уну код Новог Града а протиче кроз Рибник, Кључ, Сански Мост, Оштру Луку, Приједор и Нови Град. Легенда каже да су јој име дали још стари Латини због њеног љековитог дејства (лат. сана – здрава).

На подручју града Приједора, дужина ријеке Сане износи 40 километара, а дуж обале налази се велики број мјеста уређених за купање и уживање у чарима које пружа ова ријека.

АРХЕОЛОШКИ ЛОКАЛИТЕТИ

Један од најзначајнијих археолошких локалитета су Зецови, а налази се на седам километара јужније од града у правцу Санског Моста.

На истакнутом, вјештачки утврђеном бријегу, који доминира над ријеком Саном у готово 4.000 година дугом периоду смјењивале су се различите културе од праисторије, римског доба до средњег вијека.

Локалитет Топића брдо, доминантно брдо изнад ријеке Сане, налази се у селу Миљаковци, насупрот градине Зецови. Представља праисторијско насеље на коме је живот трајао између 2100. и 1900. година п.н.е. Археолошка истраживања потврдила су постојање насеља са земуницама које хронолошки одговара истој култури са градине Зецови.

САКРАЛНИ ОБЈЕКТИ

Црква брвнара у Јелићкој један је од најљепших примјера сакралне дрвене архитектуре из средине 19. вијека. Налази се у селу Јелићка на око 30 километара удаљеном од Приједора. Подигнута је 1841. године, а ту су и цркве брвнаре у Марићкој, Ракелићима Бусновима и у Омарској.

Манастир Клисина налази се у селу Ништавци, 15 километара јужно од Приједора, а изграђен је на мјесту средњовјековног манастира. Манастир је посвећен Светој великомученици Марини /Огњена Марија/. Смјештен је на бријегу изнад ријеке Сане, поред пута Приједор – Сански Мост.

ГРАД МУРАЛА

Град Приједор јединствен је на Балкану по броју академских умјетника који из њега потичу. Први босанскохерцеговачки сликари поријеклом су из Приједора, а ту су одржане и једне од првих изложби слика у нашој историји умјетности.

Данас у Приједору постоји Удружење ликовних умјетника, а основано је са циљем давања подршке умјетницима у њиховом раду и промоцији, те допринос развоју културног живота града Приједора.

С том идејом покренут је и пројекат "Приједор – град мурала", који има за циљ брендирање Приједора као града умјетности. У Приједору већ постоји неколико мурала, а сваке године се планира осликавање неке од фасада у граду.

РЕКРЕАЦИЈА И АКТИВАН ОДМОР

У Националном парку "Козара" уређене су и обиљежене МТБ бициклистичке стазе, као и 30 километара уређених и обиљежених пјешачких стаза, од лакших до тежих. На планини Козари постоји преко 300 километара маркираних планинарских стаза које су прилагођене различитим афинитетима и могућностима љубитеља планинарења.

За све оне који желе да упознају шире подручје планине Козаре организују се планинарске туре уз пратњу искусних водича. За све оне жељне авантуре и адреналина на локалитету Зечији камен у Националном парку "Козара" уређена је стијена за пењање и стаза "Виа ферата".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана