Представљена мапа најризичнијих дестинација свијета за путовање, ево гдје је БиХ

Kliks
Foto: Printscreen

Листа најризичнијих земаља за путовање у 2023. години истиче Украјину као земљу екстремног ризика, док је већина земаља Европе означена безначајним или ниским ризиком - укључујући и Босни и Херцеговину.

Интернатионал СОС, компанија за здравствене и сигурносне услуге, развила је интерактивну мапу како би упозорила потенцијалне путнике и оне који долазе на одмор на опасније локације које желе посјетити.

Мапа сигурносног ризика користи систем означен бојама за процјену сваке локације у пет категорија: безначајна (зелена боја), ниска (жута боја), средња (наранџаста боја), висока (црвена боја) и екстремна опасност (бордо боја).
"Оцјена сигурносног ризика процјењује пријетњу коју представљају политичко насиље (укључујући тероризам, побуну, политички мотивисане немире и рат), друштвени немири (укључујући секташко, заједничко и етничко насиље) као и насилни и ситни криминал", наводи се у опису мапе.
Такођер, представљени су и други фактори, као што су робусност транспортне инфраструктуре, стање индустријских односа, дјелотворност сигурносних и хитних служби и подложност земље природним катастрофама.
Подаци сугеришу да је једна од највећих промјена од мапе која је направљена за 2021. промјена сигурносног ризика Украјине након руске инвазије те је означена земљом екстремног ризика.
Према мапи, оближње европске земље не представљају исти ниво ризика.
Такође, подаци показују да се свих шест најсигурнијих земаља на свијету налази у Европи те су Норвешка, Данска, Финска, Словенија, Швицарска и Исланд све категоризиране да носе "безначајни" сигурносни ризик.
Популарне дестинације за одмор у Аустралији и Мароку карактеришу се "ниским ризиком", Цанцун у Мексику је класификован као "средње ризичан", док је Хаити категорисан као земља "високог ризика" због друштвених немира.
Што се тиче категорије "екстремног ризика", Интернационал СОС сугерише да су и Јемен и Афганистан екстремно опасна мјеста за одмор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана