Правила понашања широм свијета за која већина туриста не зна да су забрањена

GS
Foto: EF Tours Blog

Културолошки сукоби могу се догодити било гдје и било када, а некада се дешавају на неке заиста неочекиване начине. Од безазленог загрљаја до паљења цигарете на отвореном, постоје правила понашања широм свијета на која би туристи требало да обрате пажњу.

Будите опрезни у Италији када конзумирате ужину, ручак или освежавајући напитак. У Фиренци је прекршај јести или пити сједећи на степеницама или у дворишту цркве, а исти закон важи и за исхрану у близини јавних установа.

Фиџи је прелијепи тропски рај у коме су сунчање и купање дио свакодневног живота, али немојте да вас ухвате спуштених панталона. Голотиња и купање у топлесу овде су илегални.

Слично је и у Барселони, гдје су купаћи костими намијењени искључиво за плажу. Не лутајте даље од обале Барселоне обучени само у бикинију или купаћим гаћама. У овом шпанском граду противзаконито је носити купаћи костим на улици.

Незаконито је хранити голубове на улицама Сан Франциска. Град криви ове птице за ширење болести и оштећење имовине, па сходно томе, ако вас ухвате како дајете храну голубовима, могли бисте да се суочите са великом казном. Грађани се чак подстичу да градској полицијској управи пријаве све оне који хране голубове.

Возите бицикл одговорно у Мексику. Свако ко га вози не смије подићи ноге са педала јер би могао изгубити контролу. Звучи помало лудо, али органи реда заиста и на овај начин брину о безбедности учесника у саобраћају.

Кина је 2013. године усвојила Закон о правима старијих особа, према којем су одрасли у обавези да „често“ посјећују своје остареле родитеље. Нема ријечи о томе шта тачно значи „често“, али ако се људи не придржавају тога, суд би их могао приморати да посјећују родитеље одређени број пута мјесечно, пише 24седам

Не варајте на испитима у Бангладешу. Многе школе, посебно универзитети, прете избацивањем оних који буду ухваћени да варају, а у Бангладешу улог је још већи – дјеца старија од 15 година могу заиста отићи у затвор ако варају на завршним испитима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана