Посљедње удаљено мjесто на свијету: Нови систем за очување тајанствене висоравни

Агенције
Посљедње удаљено мjесто на свијету: Нови систем за очување тајанствене висоравни

Кина планира да створи систем националних паркова, који би био смјештен на Тибету да би заштитили “посљедње удаљено мјесто на свијету”, пише Асошијетед прес.

Планирано је да план буде спроведен у 2020. години, како би у експанзији изградње солитера, путева, и зељезнуца, барем неки дијелови земље постали заштићени.

Кинески званичници су обилазили националне паркове САД попут Јелоустона и Јосемита, а касније су са стручњацима израђивали план како би се направио јединствен парковски систем.

“Веома је хитно да се што је могуће прије заведу мјеста, екосистеми и друге природне одлике” како би биле заштићене рекао је Џу Чунћуан, кинески представник Интернационалне уније за очување природе, научне групе са средиштем у Швајцарској.

Ово је став са којим се слажу и други еколози да би успостављањем парковног система почело очување кинеског биодиверзитета и природног наслијеђа.

Први парк је планиран у Ћингхају, у области западне Кине. Међутим, у овој области и у близини граница парка живи око 128.000 људи, укључујући и многе Тибетанце.

“Кина има велику популацију и богату историју”, рекао је Чунћуан и додао да је једна од јединствених карактеристика кинеских националних паркова то што у њима има локалног становништва који живе у оквиру парка или у близини.

Пробна верзија оваквог парковног система је Санђиангиуан, а планирано је да буде отворен слиједеће године, а у њему се налази око 1.500 сњезних леопарда чија заштита ће бити приоритет.

Становништво које живи у подручју парка и околини ово звучи као прилика, јер да би се одржавао парк потребна је по једна особа из породице и на тај начин су и они укључени у очување околине.

“Много волим ову земљу. Увек мотивишем и охрабрујем људе да чувају животну средину и доприносе очувању природе”, рекао је за АП, преноси “Travel and Leisure”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана