Планински врх на који је забрањено пењање

Г.С.
Планински врх на који је забрањено пењање

Мачапучаре - што у преводу значи “рибљи реп” - позната је планина од 6.993 м у средишњем непалском ланцу Аннапурна који садржи три од 10 највиших свјетских врхова.

Ипак, посебан је по томе што је у питању једна од планина на чији је врх пењање забрањено. У земљи попут Непала, ово је права ријеткост, нарочито ако имамо на уму да је у питању земља гдје је планинарење веома популарно - чак се и Монт Еверест тамо налази.

Забрана пењања на Мачапучаре може да се припише једном једином човјеку - потпуковнику Џејмсу Овену Мериону Робертсу (1916-1997).

Џими Робертс, како је био познат у народу, био је прослављени британски војник који је много допринио планинарству Непала и Хималаја. Он је посао аташе у Непалу 1958. године, а свој положај искористио је за популаризацију пењачког спорта на тим просторима, дошриневши тако и развоју привреде.

Робертс је, заправо, организовао прву званичну експедицију на врх Мачапучареа. Међутим, логистика је заказала негдје близу врха, и дружина која је кренула да се пење морала је да одустане.

Један од чланова, који се презивао Нојс, дошао је на само 45 метара од врха али је и он морао да одустане.

Након експедиције, Робертс је упутио прилично необичан захтјев непалској влади - да се забрани пењање на врх Мачапучареа. Још увијек је непознато како је успио да их убиједи у то, као и зашто је то затражио, али његов захтјев је прихваћен.

Та забрана важи и дан данас, стварајући вео мистерије око овог врха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана