Пет највећих заблуда о скијању

Agencije
Пет највећих заблуда о скијању

Скијање је такав спорт да га или волите или не, али прије него што се ставите у неку од ове двије групе, будите сигурни да нисте вођени неким од стереотипа јер вас то може коштати ужитка. Свакако треба бити добро обавјештен како бисте избјегли лоше одлуке приликом припрема за путовање.

1. Не треба ми кондициона припрема, могу ја то и без вежбања

Прије одласка на скијање свакако би било добро да у свакодневицу убаците неку врсту физичке активности како се тијело не би шокирало. Такође, ако ваше тијело није навикло на појачану активност обавезно се истегните прије скијања како бисте смањили могућност повреде. Осим тога, добро је при руци имати таблету против болова, и магнезијум како би ублажили упалу ако до ње дође.

2. На скијању је јако хладно, и морам обући што више слојева одеће

Иако температура на термометру углавном показује испод нуле, умјесто да на себе облачите и неколико слојева неприкладне одјеће, обуците квалитетније комаде од пажљиво одабраних материјала. Праве скијашке јакне, панталоне и мајице направљене су од нешто другачијих материјала, оне су лагане, непропусне, па истовремено "дишу". Неће вас оптеретити тежином нити ће вам спутавати кретње, а задржаће топлину баш како и треба!

3. Не треба ми школа скијања, научит ће ме пријатељ/муж/жена

Апсолутно највећа заблуда! У школи скијања раде посебно обучени учитељи скијања који ће лакше и стручније пренијети своје знање на вас и довести вас до жељеног циља. У овом случају није добро прецијенити своје способности, нити способности пријатеља који се представља као "скоро па професионалац" јер повреде могу да буду озбиљне.

4. Мени се ништа неће догодити, не треба ми путно осигурање

Годинама већ одлазите на скијање, сигурни сте у ваше способности и стечено знање, сматрате се експертом и увјерени сте да вам не треба путно осигурање. Управо овдје људи најчешће гријеше.

Нажалост, незгоде се догађају често, онда када их најмање очекујемо, догађају се свима, па и оним најбољим. Можете да имате најновију опрему, дугогодишње искуство, савршене временске услове , али понекад ни то није довољно. Повреде на скијалишту су непредвидиве и могу бити итекако озбиљне.

Трошкови лијечења или превоза хитне помоћи могли би да вас коштају више од самог путовања. У иностранству су ти трошкови дупло већи, зато обавезно прије поласка узмите путно осигурање и колико-толико безбрижно уживајте у зимским радостима.

5. Скијање је прескупо и не могу то да приуштим

Скијање јесте скупо, али као у већини ситуација у животу ствар је приоритета. Они који су барем једном провели и само неколико дана на свежем ваздуху у планини, знају како је ријеч о непоновљивом искуству које се тешко неком може препричати.

Као и увијек локације, опрема и додатне активности знатно утичу на цијену, али уколико издвајате и више за одлазак на љетовање, једноставно признајте да је ствар приоритета, а не новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана