Пет европских градова које можете да посјетите и са скромним буџетом

ГС
Foto: гс

Будимо реални, путовања нису бесплатна – али могу бити повољна.

Следеће градове можете да посјетите и с нешто скромнијим буџетом.

Праг, Чешка

Иако је већ дуго јако популаран, прашке цијене су и даље изузетно прихватљиве, па у њега радо пристижу како богати, тако и они не превише богати туристи. Готички дворци, барокне цркве и бајковити погледи на све стране и даље привлаче људе. Лијепо је прошетати Карловим мостом, посјетити дворац и катедралу, па сјести негдје уз Влтаву. Наравно, пиво је и даље доступно и сјајно, а за заслађивање, препоручамо да куповину "трделника" на једном од многобројних штандова.

Краков, Пољска

Смјештен на југу Пољске, тек мало сјеверно од границе са Словачком, Краков је значајно историјско средиште и други највећи пољски град. Па иако је најважнији сам центар, свакако вриједи посјетити дворац Вавел, али и јеврејску четврт. Битно је рећи како одавде крећу и излети за Аушвиц, који је од града удаљен око 60 – ак километара.

Истанбул, Турска

Ако сте љубитељ мачака, свакако на своју листу додајте и Истанбул. Град је препун мачака, а према њима се сви љубазно опходе, било да сте у европском, или азијском дијелу. У најмногољуднијем турском граду свакако морате да прошетате Великим базаром, као и да обиђете Ају Софију и Плаву џамију. За храну такође не морате да бринете, јер су на сваком кораку разноразни штандови, тако да само морате да изаберете неки од турских специјалитета.

Лисабон, Португал

Последњих година, национална португалска авиокомпанија ТАП успоставила је директне летове из Лисабона са Америком. Иако је већи долазак страних туриста подигао цијене, главни град Португала и даље се може обићи без да банкротирате. Исплати се отићи у разгледање тврђаве Белем и отићи на бесплатну вођену туру по славној четврти Алфама. Наравно, ни Синтра није далеко возом, а овај град се итекако исплати видјети.

Будимпешта, Мађарска

Баш као и Истанбул, и овај град можемо подијелити на два дијела – Будим и Пешту. Град обилује музејима (кога занима историја, препоручујемо сјајни Музеј терора), историјским локацијама, али и добрим ноћним животом. Бесплатне вођене туре су широко доступне, а обавезна је шетња Ланчаним мостом, посјета Рибарској тврђави, као и разгледавање (барем споља) чудесне зграде парламента. Ту су и популарне терме у самом центру града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана