Пећина Орловача отворена за посјете

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумбуловцу код Пала од данас је отворен за посјете туриста, уз придржавање епидемиолошких мјера, изјавио је Срни стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.

Он је навео да су посјете пећини планиране до 15. октобра, од уторка до недјеље и то у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова, а цијена улазнице износи од двије до четири КМ.

Самарџић је рекао да ће сви грађани који буду дошли данас да посјете пећину имати бесплатан обилазак, а због ограниченог броја туриста на јавним мјестима потребна је најава већих група.

Он каже да ће чланови Спелеолошко-еколошког друштва “Орловача” бити водичи, да се не би стварала гужва, с обзиром на дозвољен број људи на једном мјесту.

Самарџић је нагласио да ће посјетиоци моћи да користе и стазу здравља, дужине пет километара, која води до видиковца, на врху пећине.

Према његовим ријечима, урађен је и нови сајт комплекса на којем туристи могу да се пријаве за посјете, због ограниченог броја улазака у пећине Орловача и Извор Мокрањске Миљацке, а постављен је и видео-надзор.

“Припремили смо додатне садржаје, као што је сувенирница која се налази у кућици гдје је водичка служба и Музеј пећине Орловача”, наводи Самарџић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истиче да је пећина Орловача бисер паљанског туризма, те да локална заједница подржава све пројекте којима се обогаћује туристичка понуда ове општине.

“Ове године финансираћемо реконструкцију приступног пута за пећину Орловача, као и јавну расвјету у насељу Сумбуловац”, навео је он.

Он је додао да ће у току идуће године бити планирана нова средства, како би, заједно са другим садржајима, употпунили туристичку понуду општине Пале.

“Наш циљ је да заокружимо понуду овог комплекса и да створимо услове за несметано одвијање посјета овим туристичким садржајима”, рекао је Југовић.

Директор Туристичке организације “Јахорина” града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је Срни да је пећина Орловача препознатљив и јако значајан бисер који допуњава и украшава њихову љетну туристичку понуду.

“Наша туристичка понуда је сваким даном садржајнија са много авантуристичких садржаја на Требевићу и Романији, а сигурно ће и Орловача бити центар збивања упркос вирусу корона. Са садржајима ће и град Источно Сарајево бити у центру интересовања”, наводи Тошић.

Пећина Орловача дуга је 560 метара, а са својим сталактитима, сталагмитима и хактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана