Пећина Орловача биће отворена за посјете од 19. маја

Срна
Пећина Орловача биће отворена за посјете од 19. маја

ПАЛЕ - Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумболовцу код Пала биће од уторка, 19. маја, отворен за посјете туриста, уз придржавање мјера о дистанци и ношењу маски, изјавио је Срни стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.

Он је навео да су посјете пећини планиране до 15. октобра, од уторка до недјеље и то у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова, а цијена улазнице износи од двије до четири КМ.Самарџић је рекао да ће сви посјетиоци који буду дошли у уторак да посјете пећину имати бесплатан обилазак, а због ограниченог броја туриста на јавним мјестима потребна је најава већих група.

Према његовим ријечима, туристичке групе у овом спелеолошком комплексу броје до 15 посјетилаца са једним водичем, а обилазак траје од 30 до 45 минута.

„Упркос епидемији вируса корона, можемо се похвалити да смо радили на уређењу самог споменика природе и припремили додатне садржаје као што је сувенирница која се налази у кућици гдје је водичка служба и Музеј пећине Орловача“, рекао је Самарџић.

Самарџић је нагласио да ће посјетиоци моћи да користе и стазу здравља, чија је дужина два километра и води до видиковца, који се налази на врху пећине.Он је навео да се стазом здравља до видиковца може ићи из два правца - са лијеве или десне стране од улаза у пећину, ходом од тридесет минута до сат времена.

„Када се дође на врх, пружа се прелијеп поглед на околне планине Романију, Јахорину, Бјелашницу. Било којим путем да се крене пружају се прелијепи пејзажи шуме, ливада, а уз мало успона прилагођене су за свакога. Љубитељи природе ће је сигурно вољети“, нагласио је Самарџић.

Пећина Орловача је дуга 560 метара, а са својим сталактитима, сталагмитима и хактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана