Пасоши могу бити само у овим бојама, а свака боја носи посебно значење

Б92
Пасоши могу бити само у овим бојама, а свака боја носи посебно значење

У свијету постоје свега четири боје пасоша, а за сваку боју постоји објашњење.

Црвена

Црвена је најчешћа боја за пасош, а углавном је бирају земље које су биле комунистичке, или су то још увијек попут Србије, Словеније, Кине, Русије, Летоније, Румуније, Пољске и Грузије. Такође, црвене боје су пасоши скоро свих чланица ЕУ, осим Хрватске.

У државама које желе да се прикључе унији су већ неколико година пасоши црвене боје, а то је случај са Сјеверном Македонијом, Турском и Албанијом.

Боливија, Колумбија, Еквадор и Перу су чланови Андске заједнице нација, и они такође имају пасоше тамно црвене боје.

Плава

Плава боја представља „Нови свијет” којем припада 15 карипских држава. Плаву боју пасоша користе и чланови трговинске уније Меркосур. Од чланица ове уније једино становници Венецуеле још увијек имају црвене пасоше. Грађани САД плаве пасоше користе од 1976. године.

Зелена

Зелене пасоше посједује становништво готово свих земаља где је ислам доминантна религија, јер се сматра да је зелена била омиљена боја Пророка Мухамеда. Зелени пасош имају и државе Економске заједнице држава западне Африке, као што су Буркина Фасо, Нигерија, Нигер, Обала Слоноваче и Сенегал.

Црна

Црну боју користи свега неколико земаља. Од афричких земаља то су Боцвана, Замбијам Бурунди, Габон, ангола, Чад, Конго и Малави, а осим њих, црну боју пасоша користи и Нови Зеланд јер је у овој држави црна национална боја.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана