Паразити које можете донијети са одмора: Ево и како да се заштитите

ГС
Паразити које можете донијети са одмора: Ево и како да се заштитите

Стјенице иначе називају "паразитским" инсектима јер када се једном настане у намјештају или гардероби, готово је немогуће отарасити их се.

Да ли знате да када се вратите са љетовања, у путним торбама можете да донесете и незване госте, односно такозване паразитске инсекте? Ако хигијена у смјештају у ком сте боравили није најбоља није искључено да су намјештај населили инсекти попут стјеница, упозоравају дезинфектолози.

По њиховим ријечима, ове бубице које се једва виде голим оком не само да могу да уједу госта, већ и да с њима  "пођу" кући.

"Јефтини смјештаји обично немају најбољу хигијену, а стјенице у таквим објектима нису ријеткост. Ови инсекти се брзо крећу и добро се крију, па могу да се настане у путној торби, чак и одјећи и тако се са вама врате кући", упозоравају стручњаци.

Једини начин да ово избјегнете јесте да прије повратка детаљно прегледате ствари и кофере.

"Ако сте сигурни да је у хотелској соби било стјеница, онда морате да све добро прегледате да бисте се увјерили да се нису настаниле у вашем пртљагу и одјећи. Најбоље је да их прегледате у купатилу гдје је најјаче освјетљење. Да бисте били сигурни да не постоји шанса да сте донијели стјенице са собом, однесите кофер у купатило и тамо из њега извадите ствари које ћете одмах ставити на прање", савјетују дезинфектолози, преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана