Пакистан отвара врата за свјетске туристе: Привлачне природне љепоте и културно богатство

Agencije
Пакистан отвара врата за свјетске туристе: Привлачне природне љепоте и културно богатство

Туристички потенцијал Пакистана је несагледив. Природне љепоте, културно богатство и гостопримство ове земље, са импресивним археолошким ископинама са почетака цивилизације и другом највишом планином на свијету, остају у сјенци безбједносних проблема и регионалном нестабилношћу.

Пакистан је широм отворио врата за туристе, а чак је недавно и премијер Имран Кан навео како жели да се богат туристички потенцијал још више рашири, и да се створе нови начини за привлачење туриста. Оно што је значајно за побољшање посјета, осим олакшавања визне политике јесте и побољшање безбједности, на чему власти у Пакистану још треба да раде.

 У сврху популаризације туризма, Пакистан је почео да развија маркетиншку стратегију и кампању назива “Брендирај Пакистан” како би промовисала свој имиџ у свијету и биће домаћин састанака челника Светског туристичког форума у току ове године.

Туристичка путовања у Пакистан била су солидна након стицања независности од британске владавине 1947. године. Шездесетих година 20. вијека Пакистан је био на “хипи путу” од Европе ка Азији, односно Индији, али је почео да стагнира након совјетске инвазије сусједног Авганистана и током осамдесетих година 20. вијека.

Успон модерног туризма у Пакистану започео је деведесетих година 20. вијека када се земља појавила као дестинација за љубитеље авантура у природи и заљубљенике у слободно пењање и алпинизам. Наиме, у Пакистану се налази чувена хималајска планина К2 која је висока 8.611 метара надморске висине што је чини другим по висини планинским врхом на земљи и протеже се преко границе Пакистана и Кине у региону Кашмир.

Број страних посјетилаца који су с туристичком визом посјетили Пакистан у 2017. години био је 10.476, а наредне године раст страних посјетилаца износио је 70 одсто, тачније 17.823, судећи према подацима Пакистанске корпорације за развој туризма. Подаци за прошлу годину још нису објављени, али сматра се да се у односу на 2018. годину, туризам у Пакистану прошле године удвостручио.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана