Ово је најљепше село на свијету- постало је атракција због једног стогодишњака

ГС
Foto: Profimedia

ТАЈЧУНГ - Неугледно мјесто, непознато чак и онима који живе на Тајвану, захваљујући једном креативном декици постало је свјетска туристичка атракција

Лако можете да га обиђете за 15 минута јер броји само 11 кућа, али туристи се ту сатима задржавају. О томе како је настало Дугино Село слушају стрпљиве локалце који, осим кинеског, говоре енглески, шпански и француски.

Хоће да упознају његовог творца, времешног Хуанг Јонгфуа, сазнају сваки детаљ из живота некадашњег војника који је у позним годинама постао умјетник и - до бесвјести га фотографишу.

А прича о овом сеоцету иде овако: мјесташце је било практично непознато, чак и становницима Тајвана, све до 2010. године.

Руинирано насеље, које је давно изградила војска, сигурно би у тишини нестало с лица земље и ту би никла нека модерна насеобина да један домишљати човек није ријешио да га сачува по сваку цијену.

То је мјесто које је волио и није желио да допусти да тотално нестане с лица земље.

Након што је купио кућу од само 10 квадрата, у којој је живио, а у том тренутку био је један од ретких који су насељавали село јер је већ било срушено више од 1.000 домова, времешни Хуанг Јонгфу почео је да је осликава дугиним бојама.

Прво је на зиду собе насликао птицу, а комшијама се то свидјело па је почео да боји и њихове куће.

Спектакуларне мурале видјели су студенти са оближњих факултета и поднијели петицију градоначелнику Тајчунга да их сачува. Он је пристао и тако је рођена нова атракција Тајвана - Дугино Село, које годишње обиђе више од милион туриста.

Пресрећни Хуанг, који је почетком 2023. напунио 100 година, данас носи надимак Деда Дуга и још се сваког јутра буди у четири сата да би радио на одржавању својих умјетничких дјела, на којима су животиње неизоставан мотив, а поред њих ту су и детаљи из његовог дјетињства, обојени примјесама љубави и хумора.

Надарени надреалиста са унуком и пријатељима прави и сувенире које туристи радо купују. У продавници, коју води Хуангов унук, као алва иду шешири, лепезе, кишобрани и још много тога с дединим умјетничким печатом. Данас се могу видјети у свим крајевима свијета.

На улазу у село, до којег се из Тајпеја стиже специјалним возом или туристичким аутобусом (који су такође обојени дугиним бојама), има неколико тезги са укусним залогајима, служи се кафа у шољицама осликаним Хуанговом четкицом, а и сладолед се овдје прави у дугиним бојама, пише Курир стил.

Капија куће необичног умјетника прекривена је биљешкама које остављају одушевљени туристи попут: “Деда Дуго, ти си чудесан” и “Слике су тако лијепе, молим вас, наставите да будете шарени”.

Сви који су га обишли слажу се да је ово срећно мјесташце и те како вриједно посјете, а времешни Деда Дуга се нада да ће бити сачувано за генерације које долазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана