Отворена "Капија пакла" први пут за посјетиоце, емитује испарења од којих се може умријети

B92
Foto: Profimedia

Чувена "Капија пакла" на рушевинама старогрчког града Хијераполиса у западној Турској отворена је за редовне посјетиоце први пут у понедељак. Позната и као Плутонова капија - Плутонион на грчком, Плутонијум на латинском - пећина се славила као портал у подземни свијет у грчко-римској митологији и традицији.

Име капије је изведено из комбинације митологије и практичне примјене научних чињеница. Речено је да је Хадов смртоносни дах убио оне који су се приближили. Они који су се приближили умрли су и одмах одведени у подземни свијет.

Локација је изграђена на врху пећине која емитује токсичне гасове, па се стога користи као ритуални пролаз у подземни свијет. На том мјесту била су уобичајена ритуална жртвовања животиња. Животиње би бацане у пећину и извлачене назад конопцима који су били везани за њих.

Археолози су примијетили да испарења која се емитују из пећине и даље задржавају своја смртоносна својства јер су забиљежили птице у пролазу, привучене топлим ваздухом, угушене након удисања отровних испарења.

Студија из 2013. коју је водио италијански професор Франческо Д’Андрија открила је да су високи нивои угљен-диоксида који се емитују из земље гдје се налази капија били извор смрти животиња.

Након експедиције 2013. године, ово подручје је затворено из безбједносних разлога због отровних емисија које су вијековима биле непримец́ене пошто је феномен био ограничен на "капија" и углавном заборављен.

Услиједили су даљи радови на ископавању прије него што је обновљено трошно камење капије и постављене статуе на врху терасне структуре поред капије. Шеталиште постављено на безбједној удаљености од капије омогуц́ава посјетиоцима да завире кроз древни подземни свијет за грешнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана