Oткривено благо Црвенобрадог: Само 1000 људи годишње сме на ово острво

Агенције
Oткривено благо Црвенобрадог: Само 1000 људи годишње сме на ово острво

На ово острво годишње сме да дође свега хиљаду туриста, па постоји листа чекања за посјете. Сама та чињеница чини ово острво посебним, али оно због чега је толико тајанствено и пожељно јесу приче о благу које су гусари сакрили.

Монтекристо је прославио велики француски писац Александар Дима у свом роману "Гроф Монте Кристо", а благо које се наводно ту налази сакрио је, ни мање ни више, већ Барбароса.  

Само хиљаду туриста годишње, или боље рећи срећника, има дозволу да посјети овај рај на земљи. Не треба ни нагласити да постоји листа чекања. Толико је дуга да ако се сад упишете, рачунајте да ћете острво обићи тек за неколико година.

Монтекристо је дио природног резервата, односно Националног парка тосканског архипелага. С обзиром на то, јасно је да италијанске власти не желе гомиле ентузијастичних трагача за благом у срцу нетакнуте природе.

Тачна локација и садржај скривеног блага и даље су мистерија, а гласине о острву као мјесту на којем се скрива благо започеле су још прије неколико стотина година, кад је самостан на острву почео да стиче велико богатство, пише "Пун куфер".

Ипак, то и није чудно јер је прва капела на острву изграђена још у седмом вијеку, а касније су за луксуз биле заслужне донације богатих породица.

Ипак, неки вјерују да је Црвенобради у својим пљачкашким походима у 16. вијеку све украдене драгоцијености сакрио управо овдје.

У сваком случају, Монтекристо ће сигурно још дуго бити мјесто легенди, а ако желите да држите благо у рукама, прочитајте доживљаје грофа Монте Криста у већ поменутом ремек-дијелу свјетске књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана