Острво о којем ће се тек причати: Шта нуди "најновија" држава свијета?

Agencije
Острво о којем ће се тек причати: Шта нуди "најновија" држава свијета?

Бугенвил се налази у јужном Пацифику и највеће је од Соломонских острва. Природа овог острва је готово нетакнута о чијој љепоти чим људи сазнају, "пријети" велики број путника који желе да посјете егзотична мјеста без превише људи у потенцијално најновијој држави на свијету.

Острво је површине нешто више од 9.300 километара квадратних, на којем живи око 230.000 људи. Иако су енглески и ток писин званични језици, најраспрострањенији је халија. На острву доминирају вулканске купе, али и густе шуме које углавном иду до самих ивица прелијепих плажа на којима хлад праве палме.

Како су Соломонска острва скуп већих и мањих, посјетиоци Бугенвила радо изнајмљују бродиће којима ће обићи најљепше плаже сусједних острва. Осим обилазака прелијепих плажа, прозирно чиста вода Пацифика омогућава љубитељима водених спортова уживање у кајакингу, сурфовању и роњењу.

Осим пространих плажа, острво краси и прелијепа природа, па уколико од спортова у води више волите шетњу дивљом природом, постоје вишедневне планинарске туре Царским планинским ланцем.

Планина Балби висока је 2.685 метара. Балби је заправо активан вулкан који избацује дим и има сумпорне отворе. Багана је још активнији вулкан који може да се види са врха Балбија. Трећи вулкан је Били Мичел, ово је успавани вулкан са прелијепим кратерским језером дугим два километра.

Како острво није туристичка атракција, најбоље је нигдје не ићи без неког локалног водича који познаје предјеле, али и људе. Највећи извор доприноса на Бугенвилу јесте бакар, али и какао и копра. А уколико као туриста посјетите острво најбоље је да као сувенире купујете плетене торбе по којима је ово становништво познато.

Када се ради о храни, највише доминира риба, која је увијек "тек уловљена", па није ријеткост да видите како рибари директно из мора донесу рибу у кухињу. Уколико желите да пробате нешто баш традиционално, пробајте "тама тама" јело, које се прави од скробног брашна топиоке, банане или маниоке

Острво још увијек припада Пупуа Новој Гвинеји, али на резултатима референдума за независност је гласало чак 98 одсто становништва, који чекају одобрење државе да постану независни што би Буганвил учинило најлмлађом државом на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана