Острво које је најбоље чувана тајна Медитерана VIDEO

б92
Foto: profimedia

Острво Форментера је можда и најбоље чувана тајна Медитерана, и имајући у виду да се туризам полако опоравља, треба га уписати на листу дестинација које обавезно треба посјетити.

Форментера је најмање и најјужније острво архипелага Балеарска острва у Шпанији, и ту се мјешају и комбинују најневјероватнији појмови, дивља природа, балеарски гламур и хипи атмосфера. Мекани пијесак на плажи, сунце на лицу, коктел у руци, лагано уживање у тромом љетњем дану… Форментера је свакако једна од најбоље чуваних тајни Медитерана, захваљујући божанственим нетакнутим плажама, хипи шарму и егзотичној енергији.

Удаљено је само 35 минута вожње трајектом од хедонистичке Ибице, међутим, тамо владају нека другачија правила него што је случај на много познатијој сестри Ибици. Хипи вибрација овог маленог острва је врло чврсто укорењена, и саставни је дио свакодневице, захваљујући изворној хипи екипи која је тамо љетовала још шездесетих.

Са само 20 километара дужине и 8 километара ширине, Форментера је савршене величине за истраживање на скутеру или бициклу, што значи да лако можете доћи до оних ушушканих драгуља и скривених плажа које су иначе и главни адути острва.

Са наизглед бескрајно плитким водама, цијело подручје је невјероватно прикладно за породичне одморе. Осим купања у кристално чистом тиркизном мору, овдје можете уживати у свим воденим спортовима и активностима. И наравно, све то полако, са мераком, јер су на острву журба и нервоза готово искорењени.

Треба истаћи да је сама удаљеност од матице Шпаније била благотворна за мјештане у овим тешким временима, па тамо заражених коронавирусом готово и да нема, што Форментеру чини идеалном пост-пандемијском дестинацијом која се мора упознати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана