Објављена листа најбезбједнијих авио-превозника, европска компанија на другом мјесту

Б92
Foto: Принтскрин

Прво мјесто на листи најсигурнијих великих авио-превозника на свијету заузео је Emirates

У Европи титула је припала холандском КЛМ-у (друга на глобалном нивоу), објавио је Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC).

Водећи превозник Уједињених Арапских Емирата надмашио је с индексом ризика 95,05 одсто KLM, JetBlue и EasyJet и поново освојио прво место на листи 25 компанија у истраживању које је JACDEC спровео за ваздухопловни часопис Аеро Интернатионал.

JACDEC је први пут објавио и регионалну листу, упоредивши водеће превознике у оквиру четири регије.

Emirates се на регионалном нивоу налази иза Etihad Airwaysa, који такође има сједиште у Уједињеним Арапским Емиратима, али није довољно велики да се пласира на глобалну листу.

У Европи прво је мјесто заузео КЛМ, а слиједе Finnair, Air Europa, Transavia, EasyJet и Norwegian.

Неки познати превозници, попут Austriana, Eurowingsa и Condora, нису ни ушли у европски Топ 25 будући да нису превезли довољно путника ни "накупили" довољно километраже у 2021. години.

Регионалне листе креиране су у првом реду због промијењеног реда величине који се промијенио у корист бројних авио-превозника с јаким домаћим тржиштима, попут Кине и САД-а, објаснио је оснивач JACDEC-a Jan-Arwed Richter

На резултате овогодишњег истраживања у већој су мјери утицале несреће из ранијег раздобља, с обзиром на пад промета у пандемији и тек скромно повећање броја путника у 2021. години.

Прије појаве нове варијанте вируса корона и поновног увођења ограничења сектор ваздушног превоза нагомилао је у пандемији губитке од укупно 200 милијарди долара, рекао је главни директор Удружења авио-превозника ИАТА Вили Волш.

Превозници су у прошлој години нагомилали 52 милијарде долара губитака, навео је Волш. У овој години губици би требало примјетно да се смање, на 12 милијарди долара, а у 2023. години компаније би требало поново да послују у плусу, додао је челник ИАТА-е.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана