Нова правила за возаче у Грчкој

Б92
Нова правила за возаче у Грчкој

Атина - Повеање промета електричних тротинета на улицама Атине и других градова Грчке, као и десетине несрећа, натерале су власти на нова правила.

Како пише атински лист "Катимерини", несреће које су се догодиле њиховим возачима и пјешацима на које су налијетали, довели су до ригорозне реакције државе.

Пошто је у Грчкој то питање већ дуго на столу, али само на теоријском нивоу и у форми "констатација", сада су Министарство за инфраструктуру и "заинтересоване стране" у друштву почели успостављање специфичних оквира за саобраћај и дистрибуцију електричних тротинета и сличних возила.

Многи градови у Европи суочени са тим проблемом, истичу да би требало да постоји јединствен регулаторни оквир за све државе-чланице ЕУ. Медјутим, пошто је то дуготрајан процес, европске земље постепено уводе своја правила.

Тако је грчко Министарству инфраструктуре саставило предлог и доставило га новоформираном "Одбору за услуге микро-мобилности", предвидјајући чак и новчане казне од 400 евра за кршење прописа.

Предлог министарства је да се заједно регулише употреба свих возила на електрични погон (ВЕП) која не спадају под Закон о безбједности у друмском саобраћају. То су "ролери", "скејтбордови" и возила која су ради лакше управљвости заснована на "варијабилном балансу" те им је потребна помоћна контрола за одржавање равнотеже (жироскоп) - као што је популарни "сегвеј".

Нова регулатива би се односила и на електромоторизована возила на једном точку (модели "соловил" - solweel, и слични) и електромоторна возила с два паралелна точка ("ховерборд" и слични).

За самосталну вожњу у јавном саобраћају њихови возачи мораће да буду старији од 15 година, а ако су у пратњи одрасле особе мораће да имају бар 12 година. Од свих ће се захтjевати да користе прописно везане кациге.

Та електромоторна возила биће категоризирана према брзини коју могу да постигну.

Она с максималном брзином од шест километара на сат "сматраће се пjешацима" и мочи ће да користе површине које користе и пjешаци.

Возила с максималном брзином између шест и 25 километара на сат "сматраће се бициклима" и на њих ће се односити одредбе Закона о безбједности у друмском саобраћају којима је уређен саобраћај бицикала.

У трећој групи ће бити електромоторна возила чија је максимална брзина изнад 25 километара на сат. Она ће смијети да користи само коловоз, као и друга моторна возила.

Возачима те посљедње, најјаче и најбрже категорије, биће изречена новчана казна у износу од 400 евра ако возе ван коловоза, односно тротоаром или бициклистичком стазом.

Уз то, електромоторна возила ће морати да имају посебне ознаке, наљепнице отпорне на временске услове, начињене тако да се распадну у покушају скидања или крађе с возила. Наљепнице ће на та возила стављати продавац или предузеће које их изнајмљује, и мораће да садрже пун назив фирме, максималну брзину и идентификациони код тротинета или другог електромоторног возила, закључује "Катимерини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана