Нова правила унутар ЕУ од 1. фебруара

Независне
Foto: танјуг

Министри земаља Европске уније су договорили да мјере против ширења заразе требају бити примјењиване узимајући у обзир здравствени статус појединца, а не епидемиолошку ситуацију у регији из које долази.

Нова правила вриједиће од 1. фебруара, а истог дана на снагу ће ступити и акт којим се трајање потврда о вакцинацији за потребе путовања унутар ЕУ одређује на девет мјесеци (270 дана).

Изузетак су "тамно црвене" области, у којима је висок ниво циркулације вируса.

То значи да ће кључна одредница за путовање бити дигитални ковид-сертификат путника, односно потврда да је вакцинисан, да има негативан тест или да је прележао болест.

Путници који имају дигитални ковид-сертификат не би требали бити излагани додатним ограничењима слободног кретања, преноси Ал Јазеера.

"То ће знатно поједноставити правила која се примјењују и путницима пружити додатну јасноћу и предвидивост", наводи се у саопштењу Савјета ЕУ.

Важећа ЕУ ковид-потврда укључује:

  • Потврду о вакцинацији за вакцину одобрену на европском нивоу ако је прошло најмање 14 дана и не више од 270 дана од посљедње дозе примарне серије вакцинације или ако је особа примила бустер дозу. Државе чланице ЕУ такође могу прихватити потврде о вакцинацији за вакцине која су одобрила национална тијела или СЗО.

  • Негативан резултат ПЦР теста добијен највише 72 сата прије путовања или негативан брзи антигенски тест добијен не више од 24 сата прије путовања.

  • Потврду о опоравку од короне која показује да није прошло више од 180 дана од датума првог позитивног резултата теста

  • Од особа које не посједују ЕУ ковид-потврду могло би се захтијевати да се подвргну тестирању прије или најкасније 24 сата након доласка. Путници с основном функцијом или потребама, прекогранични путници и дјеца млађа од 12 година требали би бити изузети од овог захтјева.

Европска комесарка за здравство Стела Кириакидес и комесар за правду Дидије Рејндерс позвали су чланице да примијене заједничка правила, истакавши да су јасноћа и предвидивост за грађане ЕУ кључни за сигурно путовање.

"Блиска координација на нивоу ЕУ је била од суштинске важности, не само за функционисање јединственог тржишта, него посебно да би се осигурала јасноћа и сигурност за људе који путују унутар ЕУ", наводи се у заједничком саопштењу комесара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана