Нова атракција на Нијагариним водопадима: Тунел који је одводио воду из Теслиних генератора

Г.С.
Нова атракција на Нијагариним водопадима: Тунел који је одводио воду из Теслиних генератора

Дубоко испод стијена преко којих прелази Нијагара крију се бројне тајанствене одаје и пролази, од којих је свакако најимпресивнији дугачак тунел који је направљен прије више од једног вјека.

Нијагарини водопади су препознатљива туристичка дестинација и магнет за милионе туриста, а сада је за посјетиоце отворен и џиновски тунел који је служио као одвод за воду из моћне Нијагаре након што би прошла кроз турбине и покренула Теслине генераторе у хидроелектрани.

Тунел се може истражити тек одскора у оквиру туристичког обиласка хидроцентрале.

Како стоји на званичном сајту ове популарне дестинације посетиоци се позивају да се спустите на 180 метара испод историјске електране овог парка како би открили тунел дуг 2.200 метара. Ова потпуно нова атракција открива никада раније виђен подземни свијет и открива још фасцинантних детаља о невјероватној Нијагариној причи о моћи. Спустите се у тунел у стакленом лифту и припремите се да будете свједоци панорамском погледу на водопаде који одузима дах.

Хидроцентрале на Нијагариним водопадима, Теслин тренутак тријумфа

Област око водопада, како је за ЦНН објаснила туристички водич Елена Зорић, била је веома примамљива бизнисменима на прелазу између 19. и 20. вијека да искористе снагу воде.

Хидроцентрала је радила од 1905. до 2006. године и скретала је воду из моћне ријеке Нијагаре да покреће џиновске генераторе који су помогли да овај дио Сјеверне Америке уђе у модерно доба, а да оближњи Бафало буде прозван Градом свијетлости. Посјетиоцима могу да истраже инжењерски драгуљ који је ископан 1901. године.

Данас је станица "Ниагара Паркс" једина потпуно очувана хидроцентрала из тог периода, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана