Њемачки статистички завод: Љетовање у Хрватској скупље него у Грчкој и Шпанији

ГС
Њемачки статистички завод: Љетовање у Хрватској скупље него у Грчкој и Шпанији

Многи Нијемци најрадије љетују у Њемачкој. Међутим, годишњи одмор у иностранству је по правилу јефтинији, посебно у Албанији или Турској. Хрватска је јефтинија од Њемачке, али је скупља од Грчке или Шпаније.

Годишњи одмор на југу Европе је за Нијемце углавном јефтинији него љетовање у домовини. Понекад и знатно јефтинији. То показују нови подаци Савезног завода за статистику (Дестатис) који је упоредио трошкове гастрономских услуга и хотелских смјештаја у европским државама, преноси Кликс.ба.

Раст трошкова енергената и хране утиче на смањење расположивог буџета бројних Нијемаца за туристичка путовања, указали су њемачки статистичари.

- Међутим, посебно у јужноевропским или туристичким земљама југоистока Европе цијене гастрономских или хотелских услуга су знатно ниже него у Њемачкој - додају у Дестатису.

Турска је 56 одсто јефтинија од Њемачке

Цијене у Турској и Албанији су биле најниже међу државама које је “прочешљао” Савезни завод за статистику. У обје те државе су цијене туристичких услуга биле за 56 одсто ниже него у Њемачкој. У Португалу и Малти трошкови јела у ресторанима и ноћења у хотелима су за њемачке туристе били 28 одсто нижи него код куће.

У Шпанији, Пољској и Чешкој се за исте те услуге у марту ове године (мјесец у којем је Дестатис анализирао цијене) плаћало у просјеку 18 одсто мање него у Њемачкој. У Хрватској и Кипру 17 одсто мање, док је у Грчкој уштеда износила чак 21 одсто.

Још повољније су цијене биле у Црној Гори и Румунији, гдје се за хотелски смјештај и одлазак у ресторан могло проћи 46 одсто јефтиније него у Њемачкој. Хрватска је, судећи према наводима Дестатиса, скупља земља за туристе од својих јужноевропских конкурената Турске, Грчке, Португала и (минимално) од Шпаније.

Што се тиче земаља на југу Европе, од свих у којима је Дестатис анализирао цијене, најскупља је била Италија. Међутим, и на Апенинском полуострву су цијене, тврде њемачки статистичари, у хотелима или ресторанима у истраженом периоду биле пет одсто ниже него у Њемачкој.

Швајцарска је 61 одсто скупља од Њемачке

За грађане Њемачке је одмор на сјеверу Европе или у неким сусједним државама скупљи од љетовања у Њемачкој. Од свих истражених земаља, у марту је најскупља била Швајцарска. Тамо се за исту услугу (ресторан или ноћење у хотелу) морало платити 61 одсто више него у Њемачкој. Скупље су и међу Нијемцима популарне туристичке дестинације попут Данске или Норвешке, и то за више од 40 процената.

Финска је нешто мање скупа, али и даље знатно скупља од Њемачке. Тамо су хотелска ноћења и гастрономске услуге у марту ове године били за 25 процената скупљи него у Њемачкој. У Ирској су туристи морали платити 21 одсто више, одмор у Шведској је био 17 одсто скупљи него у Њемачкој, а у Аустрији 15 процената.

У сусједној Француској, једној од најомиљенијих њемачких туристичких дестинација, у марту се за хотелске смјештаје и посјете ресторанима морало платити осам одсто више него у Њемачкој, објавили су у Дестатису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана