Ништа од путовања за годишњи одмор?

ГС
Ништа од путовања за годишњи одмор?

БОН - Ако одмора након пандемије корона-вируса и буде, вјероватно ће бити у локалним оквирима, пише Дојче веле и наводи да министри туризма Европске уније немају временски план за оживљавање путовања.

Када и како ће границе поново бити отворене за путнички саобраћај, тренутно нико не може са сигурношћу да каже, сматра парламентарни државни секретар Томас Барајс, који је у њемачком Министарству привреде задужен за туризам.

"Мало је вјероватно да ће њемачки туристи на љето путовати у Шпанију или Грчку. Изгледније је да ће Нијемци ове године остати у својој земљи или у свом региону И ту има лијепих дестинација", рекао је Барајс.

Туристичка индустрија ове године рачуна са смањењем резервација за пакет аранжмане и до 70 одсто, а најтеже би могле да буду погођене компаније које организују крстарења, којима би обим посла могао да ослаби и до 90 одсто, процjена је Европске комисије у Бриселу.

У Европској унији 10 одсто бруто домаћег производа (БДП) остварује туристичка индустрија, док у појединим земљама, попут Грчке или Малте, удео те индустрсије у БДП-у износи 20 до 25 процената.

Према подацима Европске комисије, Шпанија од туризма годишње заради око 145 милијарди евра, њемачки хотели и туристичке агенције око 240 милијарди евра, а на "изворном тржишту" Њемачке, одакле долази велики број туриста, штета је чак и већа него на класичним "циљним тржиштима", попут Шпаније или Италије.

Гари Капели, министар туризма Хрватске, земље која тренутно предсједава ЕУ, изразио је очекивање да ће сјеверни Европљани током љетње сезоне и поред пандемије путовати на југ, што би била нека врста европске солидарности.

"Потребан нам је заједнички план за обнову туризма", казао је Капели и додао и да је потребан заједнички здравствени концепт и да би тада свим путницима и организаторима могла да се изда нека врста "корона-здравственог пасоша".

Министарка туризма Малте, Јулија Фаруђа Портели, тражи заједничке ЕУ-стандарде када је ријеч о здравственој заштити у хотелима, ресторанима, авионима и на плажама.

Остале владе су притом уздржаније и иду својим путем - Аустрија рецимо своје хотеле поново отвара 29. маја, али они би требало да примају само госте из суседних земаља и по могућству, из региона у којима је стопа инфекција мала.

Хотелијери и власници плажа у Италији развијају необичне концепте како би будућим гостима обезбедили неопходну дистанцу.

На плажама би тако требало да се поставе преградне плоче од плексигласа, хотели би требало само на пола да буду попуњени, у хотелским ресторинама да се служи само једно јело, а размак између столова да буде два метра.

Грчка размишља и о некој врсти туристичког коридора из западне Европе, како би путници који имају потврду да су здрави улазили у специјалне авионе и долазили у проверена туристичка одмаралишта у којима нема короне.

У Белгији се размишља о улазницама за плаже, а неки други министри туризма предлажу одморе у унутрашњости земље, како би се хотели и плаже растеретили. Међутим, још увијек се не зна када ће надлежни министри унутрашњих послова ЕУ представити усаглашен план о отварању граница за туристе.

Свјетска туристичка организација - агенција Уједињених нација, процењује да 96 одсто свих туристичких дестинација у свету, за време корона-пандемије, неће бити доступна, а Генерални секретар те организације, Зураб Поликашивли, који је присуствао састанку министара ЕУ, позива да се што пре укину ограничења.

"Ова криза нам је показала снагу прекограничне солидарности. Али само лијепе речи неће спасити милионе радних места људима који су радили у туристичком сектору", рекао је Поликашивли и истако да је потребна већа помоћ за обнову.

"Захтевамо да се помогне туризму, како би он могао да буде лидер у обнови привреде", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана