Несолвентност угрожава близу 200 аеродрома у Европи

Срна
Foto: Shutterstock

БРИСЕЛ- Близу 200 аеродрома у Европи постаће несолвентно у наредним мјесецима уколико путнички саобраћај не почне да се опоравља до краја године, саопштило је данас тијело које окупља аеродроме АЦИ Европа.

Процјењује се да су под ризиком 193 европска аеродрома, наводи АЦИ и додаје да они доприносе економској активности са 277.000 радних мјеста и 12,4 милијарде евра у европском бруто домаћем производу.

Угрожени су углавном мањи регионални аеродроми са мање од пет милиона путника годишње, чија би затварања имала велики утицај на локалном тржишту рада, изјавио је портпарол АЦИ-ја.

Већи европски аеродроми такође троше готовину неподношљивом брзином, а највећих 20 аеродрома у Европи повећали су дугове за укупно 16 милијарди евра, што износи 60 одсто њихових прихода у нормалној години, наводи АЦИ.

Према подацима овог тијела, путнички саобраћај у Европи опао је за 73 одсто у септембру на годишњем нивоу, односно изгубљено је 172,5 милиона путника. Укупни број изгубљених путника од јануара 2020. године достигао је 1,29 милијарди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана