Непал: Хималаји поново отворени за планинаре

Танјуг
Foto: Архива

КАТМАНДУ- Авантуристи и планинари који желе да освоје неки од врхова на Хималајима поново могу да крену пут Непала, први пут у посљедњих седам мјесеци, јер су власти одлучиле да отворе границе за стране посјетиоце.

Планински туризам је главни извор прихода у Непалу и затварања која су услиједила након проглашења пандемије оставила су без посла око 800 хиљада људи.

Отварање се за сада односи само на планинаре који желе да се пењу на неки од познатих хималајских врхова.

У Непалу се налази 8 од 14 највиших планинских врхова на свијету, укључујући и највиши Монт Еверест (8.848 метара н.в.).

Умјесто визе, сви који желе да путују у Непал мораће претходно да добију одобрење, дају на увид детаљан план свог кретања, изнајме опрему од локалних фирми и обезбиједе осигурање које покрива и ковид-19, пренео је АП.

Прије пута дужни су да се тестирају на ковид-19, по доласку у Непал да остану седам дана изоловани у хотелу у Катмандуу, а потом да се поново тестирају прије него што им се изда дозвола да крену пут Хималаја.

"Настојимо да оживимо туризам који је озбиљно погођен пандемијом, али истговремено нисмо спремни да рискирамо", указао је генерални директор непалског секретаријата за туризам Рудра Синг Таманг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана