Необична српска светиња: Подземна православна црква у Аустралији FOTO

Б92
Необична српска светиња: Подземна православна црква у Аустралији FOTO

Има много цркава које су грађене на најразличитијим мјестима како би биле што заштићеније, а у Аустралији се налази српска црква грађена- под земљом.

Црква Светог Илије није саграђена под земљом како би се заштитила од освајача других вјера, већ да би се заштитила од просјечне температуре од 30 степени Целзијуса, која може лако да буде виша и за 20 степени, па је тако осим становништва и црква смјештене под земљом.

Црква Светог Илије Пророка је настала 1993. године када су у Кубер Пиди дошли Срби како би се бавили рударством. Они су успјели да створе 30 метара дугачку, 5,3 метра широку и 7 метара високу цркву 17 метара испод земље, а у најплићем дијелу три.

Овдје постоји цио црквени комплекс у оквиру којег се налази црквени двор, парохијски дом и црквена школа, а љепоту свега овога чини то што је у цијелости исклесано у пјешчари.

Није само мјесто на којем је саграђена оно што је чини невјероватном. Иконостас подземне православне цркве чини витраж кроз коју допире свијетлост и обасјава у зидовима уклесане фреске и статуе светаца.

Српска православна црква није једина у рударском градићу Кубер Пиди, усред пустиње, односно испод ње се налазе и англиканска и католучка црква, коју су саградили други људи који су у Кубер Пиди долазили како би радили у највећем руднику опала на свијету.

Временом је ово мјесто, осим зараде од вриједног камена, почела да развија и свој туристички потенцијал. Путници који воле да откривају необична мјеста, никако не желе да пропусте Кубер Пиди у којем око 3.500 људи живи под земљом гдје се налазе и галерије, кафићи, станови.

Како би омогућили себи што боље услове, становници су обезбједили воду, струју, основне намирнице које се продају, логично, подземним продавницама и наравно-интернет. Једино што немају јесте Сунце, али на крају крајева, од њега су и побјегли у 'хлад'.

Постији око 20 смјештајних објеката у Кубер Пиду за туристе који бирају хоће ли се у катакомбе спустити само у току обиласка или желе да ту и преспавају.

Неко би помислио да је у овом мјесту веома досадно, али заправо, Кубеп Пиди има много занимљивију понуду него што дјелује. Они скоро сваког мјесеца имају нека дешавања- фестивале, карневала, организована такмичења на пољима опала, па је потребно само да изаберете мјесец у којем ћете доћи.

Ове године, нажалост, само треба имати на уму непогодне временске услове, и провјерати да ли је поново дошло до промјена у терминима одржавања догађаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана