Небрушени дијамант за којим Европа луди: Није све у мору

B92
Небрушени дијамант за којим Европа луди: Није све у мору

Природне љепоте Црне Горе нико не доводи у питање.

Иако је комшијска земља познатија по прелијепом Јадрану, спој планине и мора јединствен је у Европи. Црна Гора на малој површини, осим мора, крије још небројено ријека и кањона резервисаних само за искусне авантуристе. Прочитајте и које.

Кањон Таре

Најдубљи кањон у Европи, а други најдубљи на свијету након Великог кањона Колорада у САД. Дугачак је 78 километара, а његова дубина иде и до 1.300 метара. “Суза Европе”, како је другачије зову, јесте велика природна и туристичка атракција не само у региону, већ и у читавој Европи.

Кањон Пиве

Дио европске руте Е 762 на југозападу Црне Горе близу границе са БиХ. Путовање је набијено адреналином док се Пива вјешто пробија кроз планине Биоч, Волујак, Маглић и Пивску планину. Изврстан панорамски поглед, много серпентина дуж 33 километра дугог пута у ком кањон достиже дубину и до 1.200 метара.

Кањон Мораче

Чувени, да не кажемо озлоглашени кањон представља један од најспектакуларнијих путева у свијету. Испресецан великим бројем литица и тунела и дивље љепоте која држи возаче на константном опрезу. Кањон ријеке Мораче дијели Сињевачке планине, а налази се између Подгорице и Колашина. Дуж кањона Мораче обавезна су и стајања како бисте се дивили прелијепим контрастима – тамним литицама, зеленим ријекама и бијелим врховима Бјеласице. Љепота која плаши!

Кањон Невидио

У централном дијелу Црне Горе на само 55 километара од Никшића налази се кањон Невидио, дио ријеке Мале Комарнице која извире у подножју јужних падина Дурмитора, у Добром Долу. Ријека понирући пролази између врхова Бољских греда и Лојаника да би се поново појавила у питомој долини. Баш тај пролаз назива се кањон Невидио и представља својеврсну туристичку атракцију, али и мјесто кроз које пролазе само најхрабрији и истински љубитељи природе. Кањон с правом нови име Невидио јер се Комарница одједном губи у чудно уклесани улаз и људском оку постаје невидљива наредна скоро два километра. Након два безуспјешна проласка први су га открили чланови П.С.Д. Јаворак из Никшића 1965. године, те са оскудном опремом истраживали љепоту на коју људско око није навикло.

Кањон Мртвице

Мало познати драгуљ свих љубитеља хајкинга који се налази на само 40 километара од Подгорице. Љепота кањона одузима дах свима који се одваже да га прођу, а велики број мостића, чиста тиркизна вода која јури својим путем и водопади само су дио руте који ће знатижељни авантуристи морати да прођу. Тек понека рустична кућица и фарма дочекаће вас у долинама окруженим великим стијенама. Ту се налази и јединствени мост који је 75 одсто отворен, а урезан је у литицу и почиње на око пет километара пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана