"Најстарије паганско светилиште": Арктикхенџ обасјан поларним свјетлом

Agencije
"Најстарије паганско светилиште": Арктикхенџ обасјан поларним свјетлом

У селу Рауфархофн на Исланду, најудаљенијем селу ка сјеверу, изграђена је знаменитост по имену Арктикхенџ, која личи на енглеску грађевину, с тим да уз аурору бореалис изгледа много мистериозније.

Иако је Арктикхенџ новијег датума, тачније пројекат је започет 1996. године, распоред стијена и мјесто на којем је грађен прављен је тако да буде у складу са древним нордијским вјеровањима.

Главна инспирација је пронађена у поеми Волуспе које је написано као пророчанство. У тој поеми се спомињу 72 патуљка који представљају годишња доба из поеме, па је и Арктикхенџ изграђен из 72 мала камена блока која окружују четири велика која се налазе око блокова који се налазе у средини круга.

Сваки од ових блокова представља неки аспрект из древне нордијске културе. Посјетиоци треба да кроз три камена гледају у зелено "поноћно сунце" које се у зависности од сезоне приказује другачије.

Артикхенџ није у потпуности завршен, па камени блокови дјелују као масивне капије. Они који су посјетили ово мјесто често се нашале да би кроз неколико генерација Арктихенџ моглао да буде проглашен за једно од најстаријих паганских светилишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана