Најскупљи оброк у животу: Амерички туриста кажњен са 450 евра

ГС
Foto: Илустрација

Туриста из САД-а је, како пише ЦНН, око један сат ујутру сједио на ивици фонтане Катекумени и јео, а онда га је зауставила полиција и казнила због закона о заштити споменика који су осмишљени како би се одржао пристојан изглед града.

Фонтану је између 1588. и 1589. изградио архитект и вајар Ђакомо Дела Порта, а рестаурирана је 1997. године. Заштићена је правилима која су први пут уведена 1970-их како би се очувале историјске фонтане, кипови и други споменици. Ажурирани закони са фокусом на одржавање "еколошког уређења" града су на снази ​​од 2019.

Заштита од прекомјерног туризма?

Правила, осим забране јела, укључују и забрану конзумирања алкохолних пића на улици, организацију туре обиласка барова с алкохолним пићима и купање у градским фонтанама.

Локална полиција је саопштила да је прошлог викенда имала више од 300 случајева. Полицијски службеници могу да издају новчане казне, па чак и да забране људима приступ одређеном подручју у периоду од 48 сати. Они који понове преступе, могу да добију забрану приступа у трајању до 60 дана.

Када су уведена ова правила, градско вијеће је рекло да се она "баве многим аспектима градског живота, с посебном пажњом на поштовање умјетничке и културне баштине главног града".

Правила су такође у служби борбе с прекомјерним туризмом, јер Рим има проблем превеликог броја посјетилаца. Прије пандемије вируса корона, У Рим је сваке године стизало око 10 милиона туриста, јавља Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана