Најпожељније празничне дестинације у Европи: Зимске чаролије од музеја до поларне свјетлости

Г.С.
Најпожељније празничне дестинације у Европи: Зимске чаролије од музеја до поларне свјетлости

Врхунац сезоне путовања у Европи је љето, али за све оне који више воле хладније вријеме, многи европски градови могли би да буду права фантазија.

Си-Ен-Ен је недавно објавио пет најпожељнијих градова које вриједи посјетити у јануару сљедеће године и доживјети праву чаролију.

Фиренца, Италија

Једна од омиљених дестинација у Европи за све посјетиоце може да понуди праву хладну зимску бајку. Но, прије свега, може да понуди посебне празничне угођаје у малим локалима и празнично уређеним затвореним просторима. Музеји су посебна прича за хладне зимске дане, те су тако препоруке за посјетиоце Uffizi галерија (мјесто гдје је слика “Рођење Венере” Сандра Ботичелија), те галерија Академија, мјесто Микеланђелове скулптуре Давид.

Зима је прилика и да се у Фиренци истраже бројни други музеји, укључујући музеј Опере дел Дуомо и Палацо Строци.

Тромзо, Норвешка

Ако сте љубитељ праве зиме, сјевер Норвешке и Тромзо су права локација коју у јануару треба да посјетите. Прво што је значајно за јануар у Тромзу је годишњи Фестивал арктичке свјетлости (који називају и Фестивал поларне свјетлости). Овај музички фестивал траје од 23. јануара до 2. фебруара, а сви који одлуче да се препусте овој хладној музичкој авантури имаће прилику да чују све од џеза па до камерне музике.

Друга активност која је права зимска посластица је лов на поларну свјетлост и њено посматрање. Дуге поларне ноћи, посебно у јануару, пружају могућност фантастичног погледа на Аурору бореалис.

Монте Карло, Монако

Ово луксузно мјесто Медитерана је лијепо током читаве године, али јануар је посебан за све љубитеље мото-трка и један од главних разлога за посјету. У јануару сљедеће године, од 20. до 26. у Монте Карлу биће одржан 88. Рели Монте Карло.

За све оне који не успију да посјете ову смотру, увијек је доступна поставка колекције аутомобила принца Ранијера, у којој је могуће видјети аутомобиле од “ролс ројса” до “алфа ромеа”.

Што се времена тиче, Монте Карло је зими погодно мјесто за све оне који воле да осјете само мало хладноће и не воле да посјећују сјеверне дијелове Европе.

Гштад, Швајцарска

Мјесто Гштад, код Берна у Швајцарској нуди праве зимске авантуре у јануару. Прва од њих је Међународни фестивал летећих балона, који ће бити одржан од 25. јануара до 2. фебруара. Праву авантуру сви могу да искусе летећи балоном и посматрајући алпске предјеле и плаветно швајцарско небо. Један од такође интересантних фестивала је и Фестивал зимског бицикла (који ће бити одржан од 17. до 19. јануара) и права је адреналинска бомба за све љубитеље бициклизма и зимских авантура.

Такође, осим јануара, свако може мимо фестивала да ужива у бројним скијалиштима у овом мјесту, а за оне мало веће авантуристе постоји чак скијање и на глечерима.

Канарска острва, Шпанија

На петом мјесту, након хладне Швајцарске и Норвешке, на листи се нашла и једна мало топлија дестинација - Канарска острва.

Температуре на Канарским острвима су зими нешто ниже, али се не спуштају испод 20 степени.

Бројне плаже пружиће право задовољство онима који воле да уживају у дугим шетњама, а за оне мало смјелије, ту су предивни вулкански предјели и Сијамски парк. Такође, свако ко у јануару посјети Канарска острва, имаће прилику да посјети и Међународни музички фестивал, који ће трајати од 9. јануара до 9. фебруара, а један од учесника је и Филхармонијски оркестар из Лондона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана