Најљепши градови свијета нестварног колорита: Окупани бојама тјерају и најтмурније облаке

Г.С.
Најљепши градови свијета нестварног колорита: Окупани бојама тјерају и најтмурније облаке

Шарене, живописне грађевине, које својим богатим колоритом тјерају и најтмурније облаке, не морају бити саграђене само у машти.

Постоје бајковита мјеста која се бојама издвајају из гомиле сивих градова, окованих бетоном и жељезом.

Без обзира да ли су све зграде у истој нијанси, или је, још боље, свака кућа у другој боји, весели градови пружају не само савршене могућности за фотографије, већ увелико подижу и расположење. Чак и када по често влажном времену изађу напоље, становници ових градова, али и туристи тврде да им шаренило улица измами осмијех.

Хавана, Куба

Престоница Кубе не само да има мноштво живописно обојених зграда, већ тик уз њих има и паркиране још колоритније олдтајмере. Често се дешава да се паркирани аутомобил и зграда иза њега слажу по боји. Хавана нуди шаренило сувенира на тржницама, плесно расположење у готово сваком бистроу с локалним извођачима врућих ритмова салсе, румбе и мамба.

Савјет: Они који имају среће да посјете Кубу, обавезно треба да обиђу и градић Тринидад. Шарен је попут Хаване, али са другачијом архитектуром. Љубитељи фотографије ће сигурно бити одушевљени.

Бристол, Енглеска

Живописним кућама Бристол никога не оставља равнодушним. Кроз брдовити град протиче ријека Ејвон захваљујући којој постоје дубоке клисуре. Фасаде зграда дуж ивица литица обојене су у јарке боје, истичући се попут веселе ограде. Додајте томе појединачно обојена улазна врата кућа и на сваком кораку у Бристолу ћете пронаћи боје.

Савјет: Не треба да пропустите шетњу кроз четврт Харборсајд, а шетајући се дуж ријеке уживаћете у савршеном погледу на квартове Редклиф и Клифтон. Занимљиво је како се литица крије чак и у њиховим именима. Посјетиоци овдје имају прилику и да фотографишу чамце јарких боја привезане одмах испод блока веселих, шарених кућица.

Бурано, Италија

Када посјећују Венецију, многи туристи долазе само на дан или се не задржавају довољно дуго да посјете и Бурано. Међутим, најшареније острво на свијету Бурано се често занемарује. Они који крену из Венеције, на крају 45-минутног путовања вапоретом дочекује их ово мало острво. Препуно је јарко обојених кућица које су некада припадале рибарима, а гдје и данас старице сједе напољу и плету чипку по којој је острво познато.

Легенда: Мјештани Бурана радо препричавају легенду која каже да су куће осликане јарким бојама како би их у густој магли могли препознати рибари.

Ла Бока, Буенос Ајрес, Аргентина

Буенос Ајрес је огроман град који је добро подијељен на четврти, од којих је свака препознатљива. Ла Бока је она пуна колорита. У овој четврти се налази Каминито улични музеј у коме су куће свијетле и шарене, улична умјетност на сваком кораку, а живот се одвија на улици, уз чудесан танго који се свуда плеше. Можда превише туристички, али је и забавно у исто вријеме.

Савјет: На улицама Каминита, сваког дана су отворене тезге у оквиру умјетничке и занатске пијаце, али је најбоље посјетити их викендом.

Бо Кап, Кејптаун, Јужна Африка

Бо Кап је четврт у централном Кејптауну и када су у питању најколоритнији градови свијета, мора се и он наћи на листи. Овдје живописне зграде нису само блиставе, веселе и идеалне за “Инстаграм”, већ имају и дубљу причу: овај кварт је некада био мјесто гдје су живјели робови са острва око Малезије и Индонезије. Док су били робови, куће су им биле бијеле, али када би се ослободили, могли су да офарбају кућу у било коју боју коју желе.

Паламитас, Мексико

Док многе владе усмјеравају дио својих средстава за чишћење улица градова од графита, власти Мексика су позвале локалне умјетнике да створе оно за шта тврде да је највећи мурал у земљи. Радничка четврт Лас Паламитас налази се у граду Пачука који је удаљен око 100 километара од Мексико Ситија. За кварт Лас Паламитас у овом градићу може се рећи да подсјећа на један велики мурал.

Нихавн, Копенхаген

Још један град с прекрасно обојеним кућама из 17. вијека је Копенхаген, чије се шарене зграде налазе на сјеверној страни старе луке Нихавн, гдје је некад живио и бајкописац Ханс Кристијан Андерсен.

Занимљивост: Као и свака лука, Нихавн је у то доба био пун крчми које су биле омиљено окупљалиште морнара и проститутки. На самом улазу у канал с морске стране и данас стоји зграда која је некад била куплерај (данас је хотел).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана