Национална класа 2.0 – необичан пут фиће, кеца и тристаћа од Суботице преко Романије до Сарајева

ртрс
Foto: ртрс

Oкупило се 15 олдтајмера из доба екс-Ју и кренуло по дебелом минусу до Сарајева. И возачима новијих аутомобила звучало би као немогућа мисија да по овом леду путују у другу земљу само ради добре забаве. Али не и љубитељима кеца, фиће, тристаћа, жељних aвантуре.

Јована Стојиљковић из Београда, власница жутог фиће из '78,по имену Чипс, и још 14 возача ријешили су да 20. јануара одвозају свој тродневни Монте Карло рели. Истог дана када је чувена вожња стартовала по француској ривијери, они су кренули пут Сарајева. Својеврсни екс-Ју рели, у организацији Meђународног олдтајмер клуба Суботица.

Неки би рекли да је чиста лудост возити по залеђеном и завејаном путу, али њих то није спријечило. Пут кроз Србију прошао је идеално, али их је у Босни и Херцеговини сачекала немилосрдна зима, прича Јована за РТС.

Али и та немилосрдна хладноћа њеном 44-годишњем љубимцу Чипсу није сметала. Ни на минус 15, није је издао – сваког јутра палио је из прве. „Све је издржао беспрекорно, савршено, без икаквих проблема“, додаје Јована, поносна на свог жутог четвороточкаша. Питање је да ли би далеко млађи аутомобил, са новим антифризом и много мање километара под точковима, издржао зуб хладноће и вејавицу каква може бити само на Романији.

Јована и Чипс, ког је, сасвим симболично, купила једног 29. новембра у Пироту, о својој авантури редовно су извештавали пратиоце на Инстаграму. Да није било ове друштвене мреже, један Мустафа из Какња никада јој не би постао спасилац. Кад усред пута, неочекивано, оде сајла квачила, а резерву немаш... Муке су то, поготово кад због тога мора да је шлепа једна прекаљена стодвадесетосмица.

„Тај ауто вози мој друг из Љубљане. Он ме је шлепао на Романији, обилазили смо друге, спорије возаче, а изрази лица тих људи су били невероватни, они нису могли да верују. Сцена је била надреална: 128-ица пролази и вуче 'фићу'. Срећа је што смо сви искусни возачи и знамо да избалансирамо вожњу током шлепања, што је посебно тешко радити по леду и снегу“, каже Јована.

Двадесетчетворогодишњи Мустафа из Какња је иначе, прича нам Јована, најмлађи рестауратор Заставе на Балкану и једини у Босни и Херцеговини.

„На Инстаграму сам окачила где се налазим и људи су кренули у акцију да пронађу сајлу. Мустафа, права легенда, је пронашао сајлу у Сарајеву. Из Какња је својим 'југићем' отишао у Сарајево, па је донео мени у Хан Пијесак, где сам била у смештају, и вратио се кући. То је пут од неких 250 километара", каже Јована.

Кад је сајла стигла, требало ју је заменити. И ту је наставак ове занимљиве приче и авантуре, коју ће Јована памтити по добрим људима који ће, истиче, спасити свет.

„Сутрадан смо се спустили 10 километара низ планину до сервиса који у недељу ујутру није радио. Власник нам је отворио сервис, дао дизалицу и комплетну опрему да све урадимо унутра јер је напољу било прехладно, ветар и вејавица вас секу. Све нам је ставио на располагање да заменимо сајлу“, прича Јована.

Нема ко се, каже, није одушевио када је видео ову чудну колону разуларених олдајмера – пет "кечева", "рено 4", "југо 45", "тристаћ", три "цитроена", "мазда 353" и, наравно, "фића". Занемео је и један полицајац, који је хтео да их заустави, али кад је видео о каквом се тиму ради, само их је, без речи, испратио погледом, а његова "стоп" палица и допола подигнута рука остале су – као у филму – да висе у ваздуху.

У Сарајеву испред Вијећнице направили су мини-изложбу старих аутомобила. Љубитељи, носталгичари неких других времена, родитељи са дјецом, дошли су да се фотографишу са овим реликтима прошлости који ипак котрљају као младићи.

„Људи су нас у путу поздрављали, махали, дизали песницу, свуда где смо прошли, сви су стали да прокоментаришу, питали нас, људи су били одушевљени. Граничар је препознао мог 'фићу', Чипса. Многи су били изненађени и питали где ћемо по овом времену. Али све то ипак има драж – они призори, снег, јелке прекривене снегом, то је зима какву волим, као са разгледнице“, прича Јована кроз осмјех сјећајући се призора са Романије.

А кад прође ова зима, југоносталгична тура могла би да се настави. То је Јованина жеља – да оду до Хрватске на море, а затим направе и туру по екс-Ју државама. Шта је врућина и ауто без климе наспрам овакве зиме, снијега, килограма леда закачених око гума и прагова? За ову групу ентузијаста само мамац више да се упусте у нову авантуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана