Млин дједа Трише интересантан посјетиоцима

Срна
Foto: Срна

КРУПА НА УНИ - Обновљени млин дједа Трише у Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, све више привлачи пажњу посјетилаца.

Сви који дођу, на невеликом простору, уз шум потока Калин и звук воденице, присјетиће се неких ранијих времена, Ћопићевог дјетињства и ликова које је овјековјечио у својим дјелима.

Предсједник Завичајног друштва „Бранко Ћопић“ Душанка Дакић рекла је Срни да понуду треба употпунити.

Према њеним ријечима, од друге половине прошлог мјесеца организована су дежурства. „Драго нам је кад дођу гости. Сјећам се да сам прве недјеље ја била дежурна и да су дошли гости и застали и питали гдје се плаћа улаз. Госте дочекамо са осмјехом и не наплаћујемо“, рекла је она.

Дакићева је навела да су посјетиоци заинтересовани да купе брашно самљевено у воденици, те да се распитују за сувенире.

„Почели смо са припремом сувенира које ћемо продавати по симболичној цијени. Желимо да сви који посјете Хашане понесу лијепе успомене“, истакла је она.

Према њеним ријечима, чланови Завичајног друштва „Бранко Ћопић“ имају доста идеја у вези са уређењем простора, али су активности ограничене финансијским средствима. Обновљени млин дједа Трише дио је пројекта „Башта сљезове боје“, осмишљен 2015. године, поводом 100 година од рођења Бранка Ћопића.

У Хашанима је обновљена спомен-школа, млин дједа Трише, а прошле године је завршена изградња реплике Ћопићеве родне куће.

Од спомен-школе, поред Ћопићеве родне куће, до млина, што је око два километра, поред пута су постављене табле са цитатима из Ћопићевих дјела, фотографијама и другим информацијама.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана