Мистериозно сјеверно острво годинама привлачи научнике... VIDEO

Агенције

Вулканско острво Суртсеј налази се у Атлантском океану, на удаљености од 32 километара јужно од обала Исланда. Настало је као посљедица велике подморске ерупције до које је дошло у новембру 1963. године.

Ерупција је кренула са дубине од 130 метара и трајала цијеле три године, па је до 1967. створено острво површине 2,7 квадратних километара. Због тога ни не чуди што је острво добило име по нордијском митолошком божанству ватре Суртру (или Сурту).


Ерозија тла и јаки вјетрови на сјеверу Европе временом су смањили његову површину на око 1,3 километара квадратних, али нису и интересовање научника за то мистериозно подручје.

Суртсеј је заштићено подручје, које се налази и на Унесковој листу Свјетске баштине. Приступ острву имају само одабрани ботаничари, биолози и вулканолози. Њихов главни циљ и задатак је да проуче како настаје екосистем оства, без икаквог утицаја људи.

На острву се налази само један објекат у којој су смјештени стручњаци који проучавају живот и промјене на Суртсеју.

Занимљиво је да се, прије сваког искрцавања на острво, сваки научник темељно прегледа да се случајно не би десило да пренесе неко сјеме или нешто друго што би својим клијањем или хемијским саставом могло да поремети природни екосистем острва.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана