Мистериозно напуштено острво са болницом које више од пола вијека чека да буде истражено FOTO/VIDEO

национална географија
Foto: shutterstock

Било је то негдје између 1611. и 1614. године када је холандски трговац и истраживач током експедиције обалним и ријечним долинама између данашњих Њу Џерсија и Масачусетса, наишао на ово острво. Међутим, од проналаска је наредна два вијека остало ненасељено.

Острво познато као Норт Брадер, што бу буквалном преводу са енглеског језика значи Сјеверни брат, сада је дио Ист ривера у близини Бронкса, дијелу познатом и као Врата пакла.

У деветнаестом вијеку, на острву су почеле да се граде прве зграде које су касније постале карантини у којима су били изоловани болесници од заразних болести, попут тифуса и лепре.

Најпознатија од становница Норт Брадера била је Тифусна Мери, жена која је као асимптоматски носилац тифусне грознице, на самом почетку двадесетог вијека, ширила заразу међу Њујорчанима. Када је код Мери откривен тифус - у једној од првих великих медицинских истрага - она је изолована на острво, и на њему је остала деценијама. (Како је откривено ко шири тифус међу богатим Њујорчанима, и о томе како до краја живота није прихватала чињеницу да је она преносилац заразе, прочитајте на линку: Ко је ширио тифус богатим њујоршким породицама? Историјска медицинска истрага која је открила Тифусну Мери)

Почетком четрдесетих година XX вијека острво Норт Брадер је постао рехабилитациони центар за завинике од дроге.

Већ средином шездесетих процјењено је да је боравак на острву постао неисплатив, и да би било практичније да установа пронађе просторије негдје у граду које би биле доступније и економски исплативије. До краја шездесетих острво је било напуштено.

Препуштено временским приликама и неприликама, без икаквих људских интервенција, на острву, око болница и пропратних објеката, завладала је природа. А све што можете да чујете у овом делу Њујорка су цвркут птица и понеки авион који прелети преко овог скривеног дијела Велике јабуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана