Мистериозне ствари које се појављују на плажама

ГС
Мистериозне ствари које се појављују на плажама

Широка је око метар и по, скоро да је савршено округла, а људи у Јапану немају појма шта представља.

Мистериозна округла лопта појавила се у фебруару на обали у близини града Хамамацуа и моментално подстакла низ спекулација о томе шта би у ствари могла да представља. И поред металне спољашности, вјероватно није експлозивна направа, али су је стручњаци за експлозиве ипак провјерили.

Нити је било какав уређај за осматрање, на шта се с разлогом страховало у свјетлу недавно примијећених кинеских шпијунских балона који су лебдјели изнад САД-а.

И није ово био први пут да се чудна, џиновска лопта појавила на обали: полиција у Лондону је 2019. године отишла по пријави да се неексплодирана бомба појавила на обали Темзе у Вапингу, али се испоставило да се радило о џиновском Божићном украсу.

Нити је ово био први пут да се мистериозни предмет појавио на самој морској обали. Сваке године океан избаци многе необичне предмете који су на први поглед необјашњиви.

У последњих неколико година, људи који обилазе плаже су наишли на следеће ствари:

- Необичан дрвени и метални објекат дугачак 24 метра се појавио на Флориди 2022. године, а људи су мислили да се ради о некој препреци или о старом пристаништу или чак и о читавом реду неких трибина са неке од Наскар трка. Археолози су касније закључили да се ради о бродској олупини.

- Читавих 35 година су становници обалског дијела Бретање били збуњени због тога што су се на плажама појавили телефони дизајнирани по моделу мачка Гарфилда из стрипова. Кривац је био изгубљени бродски контејнер који је тек недавно коначно лоциран.

- Прије десет година, читави блокови некаквог гуменог материјала са угравираном рјечју Tjipter, почели су да се појављују по цијелој Европи. Могуће је да су стигли са плантаже гуме у Индонезији.

- Још једна гумена мистерија је прошле године испливала у Фалмауту у Великој Британији у виду необично слојевите коцке - могуће је да се радило о 100 година старој бали направљеној од гумених листова. Још једна таква је пронађена у шкотском Шетланду 2020. године.

- Велики пјенасти предмет у Јужној Каролини су 2018. године неки називали „свемирским смећем”, али неке трезвеније анализе локалних власти су дошле до закључка да се ради о сигналној морској бови.

Ове ствари пронађене на плажама често откривају са којих све даљина оне могу да стигну и колико времена могу да проведу у морима.

Материјали попут пластике или гуме, у стању су да у океану проведу деценије и да превале пут дугачак на хиљаде километара.

Организација Нешнел траст је 2020. године објавила листу ствари пронађених на плажама у Великој Британији: на њој су се налазили спреј против мува који је стигао из Русије, аеросол из Саудијске Арабије, као и кесица чипса из 1976. и остаци неког пикника одржаног 1980-их година.

Истраживачи понекада могу да погоде поријекло предмета који су се појавили користећи мапе морских струја које су педантно стварали годинама.

Научници који се баве морима су још 1980-их година користили стандардизовану формацију плутајућих бова која је на сваких неколико сати одашиљала информацију о њиховим локацијама. Прије десет година океанографи су искористили ове податке да направе интерактивну мапу која је открила колико далеко могу да путују плутајући остаци.

Кликнете на тачку у океану и мапа вам покаже гдје би могао да заврши плутајући предмет након неколико дана, недjеља или мjесеци.

Тако на примjер, предмет испуштен на обали Јапана до Калифорније може да стигне за отприлике три године. Понекада, међутим, и сами предмети могу да помогну научницима да мапирају морске струје.

Најпознатији примjер припада плутајућој гомили од 29.000 пластичних корњача, жаба и даброва, познатој под именом Пријатељско пловило, која је у Пацифик испала са брода Евер Лаурел 1992. године.

Садржај је проналажен и деценију касније и тако омогућио истраживачима да прате темпо, локације и домет океанских струја. У Јапану, на мjесту на којем је приjе неколико недjеља пронађена џиновска лопта, истраживачи су такође пратили пут остатака робе која је испливала на обалу не би ли мапирали морске струје.

Ту спадају и природне ствари као што су плутајуће скупине лагане и порозне вулканске стијене плавца које потичу од подводних вулкана, али и одбачене ствари као што су кертриџи за штампаче, шприцеви, лоптице за голф, бизнис карте и стаклене боце, како наводи Шигеру Фуђиеда са универзитета Кагошима.

У студији које је објављена прије извјесног времена, Фуђиеда предлаже нови приступ праћењу морских струја - помоћу упаљача.

- Упаљачи за једнократну употребу представљају ону врсту морског ђубрета које на себи носи доказ свог поријекла, пошто на својој површини имају одштампане информације о земљи или граду порекла - написао је он.

Штавише, упаљач је у стању да дуго плови морем због своје снажне, а шупље конструкције. Лако се проналазе на плажама због јарке боје и величине. Он је у студији анализирао 79.948 упаљача пронађених на плажама и увалама Сјеверног Пацифика, од Јапана до САД-а, током седам година.

То му је омогућило да мапира и испрати путеве морског ђубрета које плови између Азије и Америке, што би у принципу могло да помогне земљама да боље разумију одакле долази пластика и друго смеће које се појављује на њиховим плажама.

У принципу, таква информација би могла да помогне и при препознавању путева којим би потенцијално инвазивне врсте које прелазе океане на наслагама ђубрета могле да стигну и започну колонизацију нових области.

Цунами је 2011. године погодио Јапан и нанио пет милиона тона смећа из мора. Дио је провео годину дана крећући се Северним Пацификом, између осталог и остатке 18 метара дугачког дока који је плутао 451 дан, пре него што се појавио на обалама западне Канаде и САД-а.

На овом острвцу смећа били су и аутостопери у виду морског свијета који се до тада налазио само у плитким водама надомак Јапана.

Научници су на том острву ђубрета пронашли 289 различитих морских створења која нормално насељавају обале Јапана, међу њима и сјевернопацифичке морске звијезде грабљивице, што је изазвало страх да би могле да се населе и у сјеверноамеричким водама и да отпочну са девастацијом локалног биодиверзитета.

А што се тиче мистериозне лопте која се појавила у Јапану, она је остала неидентификована у вријеме писања овог текста. Највероватније објашњење је, пак, вјероватно много досадније од лудих идеја које су се појавиле на друштвеним мрежама - по свему судећи се ради о некој врсти плутајуће сигналне бове.

То вјероватно неће спријечити људе да наставе да спекулишу, као што то уосталом увијек раде када море на обалу избаци неки велики тајанствени предмет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана