Мистерија Јелице траје вјековима: По коме је ова планина добила име?

ГС
Мистерија Јелице траје вјековима: По коме је ова планина добила име?

Природна граница између Драгачева и Чачка јесте планина Јелица.

Шумовита и брдовита, једна је од најљепших у овом крају Србије, међутим оно што је издваја од осталих планинских љепотица јесте легенда која кружи о томе како је уопште добила ово, за једну природну површину, необично име.

“Турци су чули да у Гружи живи прелијепа девојка која се зове Јелица, велики паша је из Сарајева одмах послао своје војнике да је отму и доведу пред њега. Нашли су је у њеном селу, отели и повели. Кад су прелазили преко драгачевске планине, она је успјела да се отргне, попне на пропланак и скочи у провалију. У сјећање на ту лијепу Гружанку, планина је добила њено име”, каже један стари Драгачевац.

И док ова легенда живи, живи и сјећање на Српкињу која није хтела да служи Турцима, већ је сама себи пресудила. Међутим, историчари кажу да етимологија тог имена може да има и друге основе.

“Људи су склони да ствари у природи повежу са неким догађајима, али нема званичних података да је планина Јелица добила име управо по тој дјевојци. Реч је о народном вјеровању и легенди. Неки сматрају да је добила име по јелама, али та теорија није тачна, јер тог дрвећа на њеним пропланцима уопште нема. Према неким историчирама, име је изведено од свеца Светог Илије, под чијим именом се налази неколико цркава у Драгачеву”, изјавио је за Рину Милош Тимотијевић, историчар из Чачка.

На једном од највећих врхова Јелице, налази се и археолошко налазиште под називом Градина, а које открива остатке из доба Византије, тадашње гробнице и бедеме.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана