Међугорје - мало мјесто - огромна зарада

Срна
Међугорје - мало мјесто - огромна зарада

Међугорје - Од првог "указања Госпе" до данас Међугорје је зарадило неколико милијарди евра - у том малом мјесту живи око четири хиљаде људи, а за посјетиоце је обезбијеђено 20.000 кревета, наводе хрватски медији.

Према подацима познаваоца "међугорског указања" Венцела Чуљка, од 1981. године и првог "указања" до 2013. Међугорје је зарадило 2,85 милијарди евра, а смјештајни капацитети су у том периоду забиљежили 65 милиона ноћења.

Како преноси портал "Индекс", цијела Хрватска је у рекордној 2018. години имала око 106 милиона туристичких ноћења, Дубровник има око четири милиона ноћења годишње, а мало Међугорје готово два милиона.

Ходочасници у просјеку остављају 45 евра дневно, а ни Католичка црква се не може пожалити - чак и без донација, до сада је у Међугорју зарадила више од 300 милиона евра.

Све то, упркос чињеници да Ватикан никада није Међугорје признао као службено светилиште, наводи портал и напомиње да се сви "видиоци Госпе" баве ходочасничким туризмом, те да нико од њих није отишао у црквене послове.

Госпа је у Међугорју имала, до сада, око 40.000 указања, што Међугорје чини рекордером, с обзиром на то да је у највећем маријанском светилишту, у Лурду, било 18 указања, а у Фатими тек шест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана