Мармарис, бисер Егејске обале

ГС
Мармарис, бисер Егејске обале

До прије неколико деценија, Мармарис је био мало рибарско насеље и носио је назив Фискос.

Данас важи за једну од најљепших дестинација на турској обали.

Удаљен 150 километара од аеродрома Милас, 100 километара од Бодрума и 80 километара од Кусадасија - Мармарис важи за бисер егејске обале.

Познат је и као град који не спава, односно локација на којој 24 сата недјељно можете пронаћи низ интересантних дешавања. Дуж цијеле обале отворени су барови, кафићи и ресторани - што привлачи велики број туриста који након дугог дана на плажи желе да уживају у богатом ноћном животу и сјајним гастрономским специјалитетима.

Треба нагласити да је током љета доступан и такси којим можете да посјетите неке од турских и грчких острва, а најпопуларније су посјете Родосу.

У Мармарису се можете сунчати на више од десет километара обале. Плаже су прилагођене дјеци и одраслима, а пијесак је углавном црн и шљунковит. Горња половина плажа је прекривена сунцобранима и лежаљкама које је могуће изнајмити по приступачним ценама. Море је топло, чисто и идеално за пливање. Уколико желите да посјетите неке од оближњих плажа - користите бус долмуш.

С друге стране, више о историји града можете сазнати кроз посету Завичајном музеју Капарцук (дворац Мармарис) у којем након посјете можете да купите сувенир и одморити уз шољицу кафе. Унутар дворца је смјештено седам великих галерија са посебним артефактима са древних налазишта у околини.

Недалеко од бисера егејске обале налази се Ефес, један од најљепших и најбоље очуваних древних турских градова. Туристи овде могу да обиђу остатке једне од три најзначаније античке библиотеке.

У Ефесу се налази и једном од седам свјетских чуда. У питању је храм богиње Артемиде, некад највеће грађевине у Грчкој и најлепше у Ефесу. Окружен са 127 стубова (висине 18 метара) који су распоређени у четири реда, у његовом центру је била статуа Артемиде (висине 15 метара) направљена од злата и слоноваче. Освјетљавале су је упаљене бакље. Храм је срушен 262. године и данас је видљиво само неколико његових остатака и један читав стуб.

У близини Мармариса се такође налазе и Памукале. Према легенди, купање у овој води подмлађује људе.

Још једна легенда говори о острву Клеопатра, где се наводно истоимена египатска краљица купала пре више од 2.000 година. Ова дестинација сваке године привлачи велики број посетиоца због кристално чисте воде и прелепих плажа на којима се налази бели пијесак - који наводно помаже у лијечењу опекотина.

Последња локација коју ћемо вам препоручити, а уз коју се веже трагична прича је Кизкуму плажа. Јесте ли икад пожелели да ходате по води? Овде можете да урадите нешто слично. Наиме, због веома плитког мора могуће је ходати нешто више од 600 метара према отвореном мору. Ово место је познато и као Исусова плажа.

Трагична легенда иза настанка овог пута према отвореном мору звучи овако - у близини ове плаже некада живјела краљевска породица. Принцеза се заљубила у локалног рибара, па је због сусрета с њим неретко бјежала из дворца. Након што је њен отац (краљ) сазнао за ову везу, протерао је рибара из града - што је сломило принцезино срце.

Наставила је да посјећује плажу и чека повратак своје велике љубави. Кад год би отишла на плажу, шаку пијеска би бацала у море како би направила пут који води према рибару.

Након што је краљ открио њен план, послао је чуваре да је доведу кући. Међутим, бјежећи од њих - принцеза је претрчала неколико стотина метара плаже и затим пала у отворено море.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана