Мађарско море: Радиоактивно језеро које привлачи туристе

Б92
Мађарско море: Радиоактивно језеро које привлачи туристе

Једна од најпопуларнијих туристичких атракција у Мађарској јесте Балатон, језеро површине од чак 592 км² које називају “мађарским морем”.

То га чини највећим језером у средњој Европи, а прелијепа природа и једним од најпопуларнијих. Његово име потиче од словенске ријечи за блато, па се назива још и Блатним језером. Језерска вода је благо радиоактивна и садржи знатну количину јода и магнезијума. Ево неколико предлога шта да радите ако се одлучите за излет на Балатон.

Уживајте у језеру

Језеро Балатон пружа разноразне могућности. Одлично је за активан одмор: трчање, вожњу бициклом, једрење, веслање… На спортској плажи Лидо у граду Вонyарцвасхегy можете да пронађете школу за сурфовање, платформу за скијање на води и игралиште за одбојку на пијеску. У Балатонбенерyју постоји одлична плажа за бициклисте ако се одлуче на захтијеван пут око Балатона.

Обезбеђено вам је бициклистичко паркиралиште, просторије за остављање пртљага и одлично мјесто за освјежење током љетњих мјесеци.

Истражите Дворац Фештетића у Кестелу

Када сте на Балатону, посјетите оближњи величанствени Дворац Хеликон хрватске породице Фештетић у Кестелу, односно Моноштору (Keszthely). Управо захваљујући повољном положају уз језеро, одувијек је био занимљив аристократији, па је због тога мјесто богате културне баштине. Разгледање врта је бесплатно, али се улаз у дворац наплаћује.

Препоручујемо вам да се попнете на торањ и уживате у панорами Балатона. Најпознатији музејски дио је племићка библиотека, највећа у Европи са око 90 хиљада књига. Дворац има 101 просторију, а вриједи погледати музеј аутомобила, као и кућу палми.

Сиóфок - град за забаву

Титулу престонице луде забаве у Мађарској има управо град на јужној обали Балатона Сиóфок, у којем можете да нађете велики избор кафића, ресторана и клубова. Ту је и познати водени торањ, 45 метара високи симбол највећег града регије. Препоручујемо вам да на највишој тачки уз пиће уживате у прелијепој панорами Балатона, док се сто за којим сједите лагано окреће.

Како доћи до Балатона?

Из Будимпеште до Балатона требаће вам око сат и по времена. Због не тако велике удаљености од Беоргада, одлазак на Балатон можете да организујете и као једнодневни излет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана