Љубазност у Јапану на првом мјесту

Агенције
Љубазност у Јапану на првом мјесту

Како би се путници што боље уклопили и безбрижније упознали Земљу излазећег сунца, потребно је стећи и неке јапанске навике.

Наравно, то не значи да треба очајавати ако негдје закасните минуту, али поштовањем одређених правила загарантован је љепши боравак у Јапану.

Бонтон 

Једна од првих ствари коју је немогуће не примијетити у Јапану свакако је велика љубазност. Па ако су домаћини такви, будите и ви те обавезно узвратите истом мјером. “konichiwa” (добар дан), “konbanwa” (добро вече), “arigato”(хвала) ријечи су које вам у Јапану неће одмоћи.

Вожња

Овдје се возачи таксија држе двају једноставних правила. Прво је да се путници увијек возе на задњем сједишту, а напријед је прихватљиво сјести само ако назад нема мјеста. Друга ствар односи се на отварање задњих врата. Ви их не додирујете и не отварате, већ се она отварају - аутоматски.

Обућа

У јапанским домовима, али и одређеним храмовима и традиционалним ресторанима, скидање ципела је обавезно. Кад је већ тако, припазите на хигијену, а пробајте да их одушевите и домаћине неким смијешним чарапама.

Телефонирање

Искључите звук мобилног телефона кад се налазите у ресторанима, продавницама и јавном превозу. Такође, на истим мјестима није баш пристојно ни разговарати телефонски, па свакако избјегавајте и непотребне разговоре.

Цјенкање

Нисте у Мароку, Турској или сличним земљама гдје је цјенкање дио културе. Не, кад у Јапану стоји нека цијена, цјенкања нема, мада на неким тржницама ипак можете очекивати да ћете се свидјети продавцима и због тога добити попуст.

Хигијена

Кад се нађете у ресторану, не морате ићи прати руке у тоалет прије јела. Наиме, добићете за сто топли пешкир те њиме очистите руке прије почетка оброка.

Редослијед

Кад сипате боцу вина или неког другог пића, будите сигурни да сте себи уточили посљедњем. Такође, прије испијања обвезно викните “кампаи”!

 

 

 

Напојнице

 

Напојницу немојте остављати ни случајно у баровима или ресторанима јер она у Јапану, као обичај, једноставно не постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана