Љепоте Српске доминирају “Фејсбуком” и “Инстаграмом”

Милијана Латиновић
Љепоте Српске доминирају “Фејсбуком” и “Инстаграмом”

БАЊАЛУКА - Љепоте и издашност планина, ријека, шума, бања и других дестинација у Републици Српској лани су “букирале” друштвене мреже јер је корона грађане преусмјерила у домаће крајеве, а како би задржали тај тренд потребна је добро осмишљена промоција наше богате туристичке понуде.

Сагласни су у томе туристички радници с краја на крај Републике који истичу да су у јеку пандемије опстали захваљујући туристичким ваучерима и домаћим гостима, те да би такав пројекат био спасоносан и за ову сезону с обзиром на то да угоститељско-туристички сектор и даље трпи велике посљедице пандемије.

- Грађани су, као никада до сада, на својим профилима масовно почели да представљају домаће туристичке дестинације и истичу новооткривене љепоте таквих мјеста. Из сваке кризе рађа се шанса за напредак, а нову шансу видимо у заједничкој и добро осмишљеној кампањи промоције домаће туристичке понуде, уз подршку Републике, која би привукла и многе госте. Окретање грађана Српске домаћој туристичкој понуди и њихове позитивне импресије показују да вриједи улагати у организованију и озбиљнију промоцију нашег туризма - истакао је директор хотела “Хајдучке воде”, смјештеног на обронцима планине Борја, Горан Периз, нагласивши да је сада прилика да цијелом свијету обзнанимо какву туристичку понуду има Српска. Периз сматра да су туристички ваучери били од значајне помоћи за домаћи туризам, те да друштвене мреже преплављене фотографијама са домаћих дестинација свједоче о позитивним ефектима тог пројекта.

- С обзиром на то да је љетња сезона почела, уколико би пројекат са  ваучерима био настављен, имао би и даље велики утицај на избор домаћих дестинација за одмор - поручио је Периз.

Ваучери су спасили прошлогодишњу сезону и у Херцеговини, а вршилац дужности директора требињске туристичке организације Мирјана Путица рекла је за “Глас Српске” да у овом граду све наде полажу у домаће, али и госте из Србије и Црне Горе.

- У јуну смо забиљежили чак 13.000 ноћења у Требињу што је боље него у јуну 2019. године која је била рекордна. Вјерујемо да је пред нама веома добра туристичка сезона - рекла је Путица.

Блага медитеранска клима са више од 260 сунчаних дана у години, врхунска вина, херцеговачка кухиња, атракције у граду и љубазност Требињаца привлаче госте на Медитеран Српске. Путица истиче да је добра промоција кључна за привлачење гостију.

Да је промоцију туристичких дестинација Српске потребно интензивирати сагласни су и у Националном парку “Сутјеска” гдје кажу да је велика штета што је пројекат подршке туризму кроз туристичке ваучере прекинут.

- Без јаких промотивних кампања је немогуће оживјети и унаприједити туризам. Промовишемо Национални парк у Републици, регији, али и кроз наша представништва широм свијета. Користимо све расположиве ресурсе и сматрам да у великој мјери промоцији доприносе и друштвене мреже које су све популарнији вид промоције - рекао је виши стручни сарадник у НП “Сутјеска” Ђорђе Вуковић.

Кампања подршке

У Туристичкој организацији РС навели су да је у кампањи подршке кроз туристичке ваучере учествовало 97 угоститељских објеката и 28 туристичких агенција. Укупно је искоришћено 47.000 ваучера у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана