Љепоте долине Глендалог заустављају дах

Глас Српске
Љепоте долине Глендалог заустављају дах

У Националном парку планине Виклоу, једном од шест националних паркова у Ирској, налази се долина пуна зелене ирске природе на којој се можете максимално опуштати по цијели дан.

У неописивим љепотама долине Глендалог уживаћете од првог до посљедњег тренутка. Права терапија.

До националног парка можете аутомобилом, таксијем, организованим излетом или аутобусом, тј. јавним превозом из Даблина. Требаће вам нешто мало више од једног сата из Даблина.

Пјешице “долином двају језера”

Најпознатија атракција Националног парка “Виклоу” провјерено је ледничка долина Глендалог, чије име у преводу значи “долина двају језера”. Налази се поред села Лараг и један је од најљепших дијелова цијеле Ирске. Спектакуларни призори, богата историја, култура и природа главни су магнети бројним посјетиоцима који овамо долазе да истражују непознато. Овдје о Ирској можете много да научите.

Дјело светог Кевина

Бројне пјешачке стазе за лагану шетњу откриваће вам полако све чари овог дијела Ирске. Исто као што их је још у 6. вијеку, у потрази за осамом, открио Кевин, који је овдје утемељио манастир. Тако се једно од најзначајнијих ранохришћанских мјеста у Ирској налази управо овдје, а цркву и остатке тог монашког насеља многи долазе да виде на свом путу кроз Глендалог.

Идеално за опуштање

Горње језеро омиљено је полазиште за шетњу долином Глендалог, а покрај њега налази се и паркиралиште, гдје шетње обично крећу. Можете изабрати и једну од означених пјешачких стаза, од којих има оних које трају тридесетак минута, али и оних од четири сата. Код језера се налазе простори за пикнике, а можете уживати и у спортовима на води, вожњи бициклом и планинарењу. Путем ће вас пратити потоци, слапови и предивна флора и фауна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана